Afrikaanse Unie stuurt meer troepen naar Somalië

27/07/10 om 13:56 - Bijgewerkt om 13:56

De staatshoofden en regeringsleiders van de Afrikaanse Unie (AU) zijn akkoord gegaan om tweeduizend extra soldaten naar de vredesmacht in Somalië (AMISOM) te sturen.

Afrikaanse Unie stuurt meer troepen naar Somalië

© EPA

Op hun top in de Oegandese hoofdstad Kampala beloofden de AU-leiders ook een betere uitrusting voor de Amisom-troepen tegen de aanslagen van radicale islammilities.

Ook mogen AU-soldaten voortaan eerst aanvallen om een aanslag op henzelf te voorkomen.

Aanslagen

Momenteel zijn in Somalië zowat zesduizend Amisom-soldaten uit Oeganda en Burundi actief. De tweeduizend extra troepen zullen waarschijnlijk uit Guinee en Djibouti komen.

De vredestroepen in Somalië worden vaak geconfronteerd met zelfmoordaanslagen van radicale islammilities als Al-Shabab, dat aan Al-Qaeda gelinkt is.

Wraak

Op 11 juli sloeg Al-Shabab voor het eerst ook in het buitenland toe, met een dubbele aanslag in Kampala. Daarbij vielen zeker 76 doden.

Al-Shabab noemde de aanslagen een wraakactie voor de Oegandese steun aan de instabiele regering in Mogadishu. De Oegandese president Yoweri Museveni riep na de aanslagen op tot een sterker mandaat voor de vredesmacht in Somalië.

Lees meer over:

Onze partners