Afluisterschandaal overschaduwt Europese top

24/10/13 om 19:53 - Bijgewerkt om 20:15

Bij de start van de Europese top veroordelen bijna alle Europese leiders de afluisterpraktijken van de Verenigde Staten. 'Vrienden bespioneren elkaar niet', aldus Duits bondskanselier Angela Merkel.

Afluisterschandaal overschaduwt Europese top

Angela Merkel © BELGA

De mobiele telefoon van Duits bondskanselier Angela Merkel is vermoedelijk afgeluisterd door de Verenigde Staten. Duitsland geldt als een nauwe bondgenoot van de Verenigde Staten, wat de kwestie extra pijnlijk maakt. 'Vrienden bespioneren elkaar niet', zei Angela Merkel in Brussel.

Hoewel het geen officieel agendapunt was van de Europese top, zullen de spionageschandalen van de Amerikaanse geheime dienst NSA, uitvoerig worden besproken.

Di Rupo: 'Onaanvaardbaar'

Niet alleen Merkel, maar ook de Franse president François Hollande dringt aan op een reactie. Eerder raakte bekend dat de NSA tussen december 2012 en januari 2013 zo'n 70 miljoen Franse telefoongegevens onderschepte.

'De spionage is onaanvaardbaar', voegde premier Elio Di Rupo daaraan toe bij de start van de top.

Vrijhandelsakkoord

Hoewel de Europese leiders de spionage eensgezind afkeuren komt er voorlopig geen straffe maatregel. 'Iedereen is geschokt, vooral Duitsland, maar een algemene Europese reactie blijkt er voorlopig niet aan te komen', zegt journalist Rob Heirbout in het VRT-journaal. 'De onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord tussen Europa en de VS worden voorlopig niet stopgezet of aangepast.'

Het Witte Huis wil geen standpunt innemen over het vermoedelijke afluisterschandaal. 'Over specifieke beschuldigingen aan het adres van de geheime dienst wordt geen commentaar in het openbaar gegeven', zei de Amerikaanse regeringswoordvoerder Jay Carney.

Hij gaf wel toe dat de hele NSA-affaire de relaties van de Verenigde Staten met belangrijke bondgenoten heeft beschadigd. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners