Afghanen kiezen nieuwe president

05/04/14 om 11:18 - Bijgewerkt om 19:23

Volgens het hoofd van de Afghaanse kiescommissie hebben naar schatting 7 miljoen mensen een stem uitgebracht in de presidentsverkiezingen van Afghanistan.

Afghanen kiezen nieuwe president

© reuters

"Tegen de middag hadden 3,5 miljoen mensen gestemd, van wie 36 procent vrouwen", aldus Yousuf Nooristani, de voorzitter van de Onafhankelijke Kiescommissie, op een persconferentie. Bij de vorige verkiezingen gingen ongeveer 5,8 miljoen mensen stemmen, maar werden 1,2 miljoen uitgebrachte stemmen naderhand geannuleerd na beschuldigingen van fraude.

In Afghanistan werden de verkiezingen verstoord door een aantal aanslagen, al bleven grote incidenten tot nader order uit. De Afghanen stemmen vansdaag voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Daarbij moet een opvolger worden verkozen voor Hamid Karzai, die volgens de Grondwet geen derde termijn als president mag zetelen.

In het zuidoosten van Afghanistan raakten vier mensen gewond door een explosie in een stembureau in de provincie Logar. Volgens de plaatselijke autoriteiten vond de explosie plaats in een stembureau in een school, enkele uren na de opening van de stembureaus. Er kan sinds 7 uur zaterdagmorgen gestemd worden. De aanslagen komen niet als een volledige verrassing, aangezien de taliban eerder gedreigd had met geweld om de verkiezingen ter verstoren

Ondanks de dreiging trotseerden de eerste kiezers in de hoofdstad Kaboel zaterdagmorgen de regen om hun stem uit te brengen. De stembusslag gebeurt onder strenge veiligheidsmaatregelen om mogelijke aanslagen te verijdelen. Er zijn acht presidentskandidaten, van wie er drie echt tot de favorieten worden gerekend.

Karzai zelf bracht even voor 08.00 uur lokale tijd zijn stem uit in een school in de Afghaanse hoofdstad. In tegenstelling tot bij de vorige presidentsverkiezing in 2009 werd een uur na de opening van de stembureaus geen geweld genoteerd. De taliban hadden aangekondigd het verloop van de stembusgang te zullen 'verstoren'.

"We beleven vandaag een belangrijke dag voor onze toekomst, voor de toekomst van ons land", zei Karzai. "Ik roep het Afghaanse volk op naar de stembureaus te trekken, ondanks de regen, de koude en de bedreigen van de vijanden om ons land toe te laten een nieuwe stap op de weg naar de goede afloop te nemen", voegde hij er aan toe. "Ik heb gestemd, ik ben blij en trots een Afghaanse burger te zijn".

Als geen van de acht kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen halen, volgt er eind mei een tweede ronde. (Belga/ANP/BO)

Lees meer over:

Onze partners