Afghaanse terreurbeweging wil IS vervoegen

03/09/14 om 15:41 - Bijgewerkt om 15:41

Een Afghaanse terreurbeweging gelinkt aan de taliban overweegt de Islamitische Staat (IS) te vervoegen. Die actie zou een verontrustende dimensie toevoegen aan de strijd in Afghanistan en daarbuiten.

Afghaanse terreurbeweging wil IS vervoegen

Een man zwaait met een vlag van de Islamitische Staat en viert dat de terreurbeweging de controle over de luchtmachtbasis van de Syrische stad Tabqa heeft verworven. © Reuters

De Afghaanse militanten van Hezb-e-Islami, een terreurbeweging gelinkt aan de taliban in het land, hebben reporters van de Britse omroep BBC gezegd zich bij de Islamitische Staat (IS) te willen voegen.

'We bidden voor IS'

Commandant Mirwais van Hezb-e-Islami verwees naar de IS met het Arabische acroniem 'Daash'. 'We kennen Daash en we hebben contact met sommige leden.' De commandant noemde de IS-strijders 'grote mujahideen'. Hij vertelde de BBC dat de beweging afwachtte of de IS zou voldoen aan de eisen voor een echt islamitisch kalifaat. 'We bidden voor ze', zei Mirwais. 'En als we geen probleem hebben met hun acties, zullen we hen vervoegen.'

Hezb-e-Islami is befaamd om haar brutaliteit, waardoor de taliban zich soms zelfs van de beweging afkeerde. De groep heeft sinds de jaren 1980 een slechte reputatie bij westerse journalisten. Toen nodigden zij een freelance cameraman van de Britse omroep uit om een van hun operaties te filmen. De militanten vermoordden de man 's nachts om vervolgens zijn spullen te kunnen verkopen.

'Strijden tot islamitische staat is opgericht'

De terreurbeweging, de rest van de taliban en bondgenoten zijn momenteel in conflict met de Afghaanse overheid. De regering maakt een crisis door, omdat na de presidentsverkiezingen in juni geen winnaar werd aangeduid. De resultaten werden betwist waarop de stemmen nu nog gecontroleerd worden.

Mirwais vertelde de BBC-reporters, dat de huidige regering zwak is en geen controle over de landelijke gebieden heeft. 'We zullen blijven strijden tot een islamitische staat is opgericht', zei hij. In Afghanistan strijdt de taliban momenteel langs veertien verschillende frontlinies tegen de regering. 'Ook na het vertrek van de Navo zal dat doorgaan', aldus Mirwais.

Serieuze dreiging

Toch meent Amrullah Saleh, een politicus in Kaboel, op de website van de BBC dat de taliban moeilijk weer aan macht zal winnen, omdat de politiek en maatschappij in Afghanistan te sterk veranderd zijn.

Maar de BBC spreekt van een serieuze dreiging. Als eender welke militante groep zich bij de IS aansluit, zou dat een extra dimensie aan de strijd in Afghanistan en erbuiten toevoegen.

Onze partners