Afghaans wetsvoorstel legt slachtoffers het zwijgen op

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De Afghaanse president Hamid Karzai moet beslissen over een kleine wetswijziging die enorme gevolgen zou hebben voor vrouwen in Afghanistan. Een land waar eremoord, gedwongen huwelijken en huishoudelijk geweld schering en inslag zijn.

In Afghanistan verbiedt een nieuw wetsvoorstel familieleden van een beschuldigde om tegen die persoon te getuigen. Het wetsvoorstel ontneemt Afghaanse vrouwen die slachtoffer werden van huishoudelijk geweld zowat elke kans op gerechtelijke bescherming.

Het grootste deel van geweld tegen vrouwen in Afghanistan vindt binnen het gezin plaats. Bovendien leven de meeste Afghanen enkel met hun familie samen in hetzelfde woongebied. De nieuwe wet zou het voor slachtoffers heel wat moeilijker of zelfs onmogelijk maken om hun zaak voor het gerecht te brengen.

Eremoorden niet vervolgd

In Afghanistan is geweld tegen vrouwen alomtegenwoordig. Maar als Karzai de wet goedkeurt, zal dat mannen toelaten hun vrouwen, kinderen en zussen aan te vallen zonder daarvoor vervolging of bestraffing te moeten vrezen.

Eremoorden, gepleegd door vaders en broers die het gedrag van een vrouw afkeuren, zullen onmogelijk nog bestraft kunnen worden. Gedwongen huwelijken en handel in dochters om vetes of schulden recht te zetten, zullen ook buiten de controle van het gerecht vallen in een land waar vervolging van misbruik al zeldzaam is.

Senators wilden aanvankelijk een mildere versie van de wet. Die wet zou voorkomen dat familieleden wettelijk verplicht werden te getuigen in een zaak wanneer ze dat eigenlijk liever niet zouden doen. Maar het parlement voerde uiteindelijk toch een voorstel door dat elke getuigenis door familie verbood.

Beter leven in gevangenis

Mensenrechtenorganisaties meldden nog dat er sinds 2009 vooruitgang was geboekt. Internationale druk dwong de Afghaanse autoriteiten er toen toe een wet af te zwakken die verkrachting binnen het huwelijk tot een van de rechten van de man maakte. Maar het huidige wetsvoorstel doet jaren van langzame vooruitgang teniet.

Afghaanse vrouwen lijken vaak nog een ‘beter’ leven te leiden in de gevangenis. Dankzij de hulp van buitenlandse organisaties krijgen ze er regelmatige maaltijden, verwarming en gezondheidszorg. Maar die faciliteiten dreigen te verdwijnen nu vele hulpoperaties samen met de buitenlandse troepen het land verlaten. Bovendien toont de Afghaanse overheid weinig interesse in het beschermen van de (weinige) rechten van de vrouw. De beperkte fondsen van de regering worden voornamelijk besteed aan de strijd tegen de taliban.

Het wetsvoorstel ligt klaar om door Karzai ondertekend te worden. Ondertussen willen activisten die er niet in slaagden het wetsvoorstel in het parlement tegen te houden, extra druk op de president uitoefenen om het voorstel te schrappen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content