Afgezette procureur-generaal Venezuela: 'Staatsgreep tegen grondwet gaande'

05/08/17 om 16:17 - Bijgewerkt op 06/08/17 om 03:35

Bron: Belga

De kritische procureur-generaal Luisa Ortega Díaz werd door de Venezolaanse grondwetgevende raad uit al haar functies ontheven. Ze staat bekend als een felle tegenstander van de linkse president Nicolás Maduro. Díaz reageert dat er 'een staatsgreep tegen de grondwet' gaande is.

Afgezette procureur-generaal Venezuela: 'Staatsgreep tegen grondwet gaande'

Luisa Ortega Diaz op 5 augustus 2017 © reuters

De Venezolaanse procureur-generaal Luisa Ortega Diaz werd zaterdag uit al haar functies ontheven. Zij was een van de belangrijkste opposanten van de socialistische president Nicolas Maduro geworden. De beslissing kwam er op voorstel van het Hooggerechtshof.

De vervanger van Ortega is 'verdediger van het volk' (ombudsman) Tarek William Saab, liet het nieuwe orgaan - de grondwetgevende raad - na zijn eerste reguliere zitting weten. Tarek William Saab zal de functie maximaal twee jaar uitoefenen.

De 59-jarige Ortega roept het volk op te protesteren 'tegen deze totalitaire vorm van regeren.' Zelf zegt de ontslagen procureur dat ze 'zal blijven strijden voor de Venezolanen, voor hun vrijheid en hun rechten, tot de laatste adem.' Mogelijk komt er een proces tegen Ortega. Haar rekeningen werden bevroren en ze mag het land niet verlaten.

Omsingeld door militairen

Eerder op de dag hadden militairen het kantoor van Luisa Ortega Diaz in Caracas omsingeld. De procureur-generaal plaatste in een reactie foto's van de militairen op Twitter. 'Ik klaag deze willekeurige behandeling aan bij de nationale en internationale gemeenschap', aldus Diaz.

Tot de maand maart stond Luisa Ortega Díaz nochtans trouw aan de zijde van Maduro. Haar ambt zou pas in 2021 aflopen.

Maar eerder deze week kondigde de procureur-generaal een onderzoek aan naar de omstreden verkiezingen van afgelopen zondag. Aanleiding was de mededeling van een bedrijf dat al jaren verkiezingen in het land technisch ondersteunt, Smartmatic. Die onderneming meldde dat het officiële opkomstcijfer (41,5 procent) 'zonder twijfel niet juist kan zijn' en dat het lager moet liggen.

Alle volmachten

Afgelopen vrijdag kon de socialistische president Maduro een overwinningsfeest vieren, nadat de leden van de grondwetgevende raad - die afgelopen zondag werden verkozen in de omstreden verkiezingen - zitting hadden genomen in het nationale parlement om daar een nieuwe grondwet te gaan schrijven.

Delcy Rodríguez, tot half juni minister van Buitenlandse Zaken, werd benoemd tot voorzitter van de grondwetgevende raad.

De door de paus en tientallen landen gehekelde constituante werd door president Nicolás Maduro geopend. Ook de echtgenote en de zoon van de president zetelen in de raad.

Het is de bedoeling de grondwet van 1999 te hervormen. De raad beschikt over alle politieke volmachten. Maduro prijst ze als vertegenwoordiger van het volk. Het huidige, door de oppositie gedomineerde parlement wordt daardoor de facto buitenspel gezet.

Onze partners