‘Advocaat ter dood veroordeelde VUB-prof diende geen beroep in’

© Belga

De advocaat van Ahmadreza Djalali heeft, tegen de afspraken in, geen beroep aangetekend tegen het doodvonnis van zijn cliënt. Daardoor is de doodstraf van de Iraans-Zweedse wetenschapper nu uitvoerbaar. Dat meldt Gerlant van Berlaer, een collega van Djalali en spoedarts aan het UZ Brussel.

“De enige verklaring is dat die advocaat onder één hoedje speelt met rechter Salavati van de Iraanse Revolutionaire Rechtbank, die Djalali na fysieke en psychologische marteling, zonder eerlijk of openbaar proces tot de doodstraf veroordeelde”, zegt Van Berlaer aan Belga.

Djalali is sinds april 2016 in Teheran opgesloten en werd op 21 oktober ter dood veroordeeld, zegt Van Berlaer. Hij wordt door de Iraanse rechtbank beschuldigd van samenwerking met vijandelijke staten en activiteiten tegen de Iraanse nationale veiligheid, maar daar zou nooit enig bewijs voor geleverd zijn. “Het is duidelijk dat de enige vergissing die Djalali – internationaal gerespecteerd door de wetenschappelijke wereld – ooit maakte, is dat hij met collega’s van verschillende landen samenwerkte om de opvang van slachtoffers van rampen te verbeteren, onder meer in zijn eigen geliefde thuisland.”

Na zijn terdoodveroordeling kreeg Djalali drie weken de tijd om beroep aan te tekenen tegen zijn vonnis, maar zijn echtgenote liet Van Berlaer zaterdag weten dat zijn advocaat dat niet gedaan heeft, ook al had Djalali hem de opdracht gegeven dat wel te doen. “Zonder beroep is het doodvonnis uitvoerbaar”, vreest Van Berlaer.

Protestdemonstratie

Djalali is gastdocent aan de Vrije Universiteit Brussel. Sinds zijn terdoodveroordeling ijveren de VUB, het UZ Brussel en Amnesty International samen met de collega’s van de prof voor de vrijwaring van zijn rechten. De opgestarte petities werden intussen door 268.000 mensen ondertekend. Aanstaande donderdag 14 december wordt er samen met Amnesty International een protestdemonstratie georganiseerd voor de Iraanse ambassade in Brussel.

Partner Content