Advocaat Robert M. wraakt rechtbank

12/03/12 om 10:08 - Bijgewerkt om 10:08

Advocaat Wim Anker, die Robert M. bijstaat in de Amsterdamse zedenzaak, heeft de rechtbank gewraakt. Dit nadat die had besloten dat ouders van slachtoffertjes spreekrecht krijgen.

Advocaat Robert M. wraakt rechtbank

M. en zijn advocaat vinden dat de rechtbank meer kijkt naar de belangen van de slachtoffers en de ouders dan naar de belangen van de verdachte.

M. zei verder tegen de rechtbank dat hij zich afvraagt of Nederland wel een rechtsstaat is. "Hoe de beslissing van vanochtend is gegaan, heeft alleen maar mijn mening bevestigd."

Robert M. moet zich verantwoorden voor het ernstig seksueel misbruiken van 67 zeer jonge kinderen.

De 28-jarige Let staat ook terecht voor het maken en verspreiden van een grote hoeveelheid kinderpornografie. Ook M.'s partner Richard van O. moet voor de rechter verschijnen.

Veel kennis, tijd en geld

De politie trof in de woning van Robert M. en Richard van O. een groot aantal gegevensdragers aan die zeer goed beveiligd waren, waaronder vier computers, drie externe harde schijven, twee USB-sticks, twee geheugenkaarten, twee videocamera's, een fotocamera, vier mobiele telefoons, 246 cd-roms en 74 diskettes.

M.'s hoofdcomputer had vier harde schijven, terwijl de meeste mensen er slechts een of twee hebben. De bestanden daarop waren versleuteld. Volgens justitie was er veel kennis, tijd en geld voor nodig om dit alles zo te organiseren. Daarnaast vond de politie nog een externe harde schijf die als het ware als een aparte computer fungeerde.

Een goed verstopt bestand was leeg. Onderzoek wees uit dat het was gewist ten tijde van de uitzending van Opsporing Verzocht waarin een slachtoffertje was te zien. Die uitzending leidde tot de arrestatie van M.

Kinderoppas
Robert M. werkte in diverse Amsterdamse kinderdagverblijven en was ook actief als kinderoppas. Het misbruik zou in de crèches, op oppasadressen en bij M. thuis hebben plaatsgevonden. M. heeft bekend.

Deskundigen hebben geadviseerd hem langdurig in een tbs-kliniek te plaatsen. In het onderzoek zijn ettelijke andere verdachten aangehouden, die afzonderlijk worden vervolgd.

Grote delen van het proces zullen zich achter gesloten deuren afspelen, omdat de rechtbank de privacy van de betrokken kinderen en hun familieleden wil waarborgen. Vooralsnog heeft de rechtbank zestien dagen voor het proces uitgetrokken. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners