Adviseur van Erdogan schopt familielid van dode mijnwerker tijdens demonstratie

15/05/14 om 11:30 - Bijgewerkt om 14:55

De Turkse advisseur Yusuf Yerkel ligt onder vuur na de mijnramp in Soma waarbij 282 mensen om het leven kwamen. Op het internet zijn namelijk foto's opgedoken waarop Yusuf Yerkel een demonstrant brutaal schopt.

Adviseur van Erdogan schopt familielid van dode mijnwerker tijdens demonstratie

© .

Na de mijnramp in Soma waarbij 281 doden vielen, hield de Turkse premier Tayyip Erdogan een toespraak die omwille van het relativerend taalgebruik in het verkeerde keelgat schoot bij veel aanwezigen. Een dag later ligt ook Erdogans adviseur Yusuf Yerkel onder vuur. Op het internet zijn namelijk foto's opgedoken waarop hij een demonstrant hardhandig aanpakt.

In Turkije hebben vakbonden opgeroepen om te staken uit protest tegen omstandigheden waarin mijnwerkers moeten werken. De Turkse vakbonden wijten het drama (de ontploffing en brand in de mijn in Soma) aan de toenemende privatisering in de sector. Sinds 15 jaar is 85 procent van de mijnen in handen van de private sector. Volgens de bonden zijn de veiligheidsmaatregelen erop achteruit gegaan en is enkel de winst belangrijk voor de bazen. Ze omschrijven de ramp als een "werk gerelateerde moord."

Eerder bezocht premier Tayyip Erdogan Soma en hield hij een korte toespraak. Zijn woorden wekten heel wat woede op bij familieleden van de mijnwerkers. "Deze dingen gebeuren nu eenmaal in koolmijnen", sprak hij. Wel voegde hij eraan toe dat "alle middelen zullen worden ingezet om de kompels te vinden en te redden", meldt BBC. Daarnaast eist de premier een volledig en uitgebreid onderzoek.

Adviseur van Erdogan schopt demonstrant

Na die woorden kwamen in verschillende Turkse steden mensen op straat om hun woede te uiten over het ongeluk. In onder meer Soma en Istanbul eisten duizenden demonstranten het ontslag van de regering van premier Erdogan.

En niet alleen de premier ligt onder vuur. Op het internet zijn beelden opgedoken waarop te zien is hoe een woedende demonstrant hardhandig wordt aangepakt. Volgens ooggetuigen haalde een rouwende persoon uit naar het konvooi van Erdogan waarop twee militairen en een derde man in pak gewelddadig optraden. De Turkse media herkende de man op de foto, het zou gaan om Yusuf Yerkel, een naaste medewerker van de premier. Volgens The Report Turk is het slachtoffer een familielid van een overleden mijnwerker.

282 doden

Intussen is het dodental al opgelopen tot 282. De voorbije twaalf uur zijn er geen kompels meer gevonden die het ongeval hebben overleefd. Dat zei minister van Energie Taner Yildiz.

Volgens de autoriteiten zouden nog zo'n 90 personen vastzitten in de mijnen. Hun overlevingskansen zijn echter tot bijna nul gereduceerd, toch blijven reddingswerkers frisse lucht in de mijn pompen om zo de kooldioxide en koolmonoxide te verdrijven. Onder de grond zouden er nog steeds branden woeden.

Het mijnongeval is het ergste in de geschiedenis van Turkije.

Lees meer over:

Onze partners