Adviseur Erdogan op ziekteverlof 'met pijn aan het been'

21/05/14 om 08:48 - Bijgewerkt om 08:48

De adviseur van de Turkse eerste minister Recep Tayyip Erdogan heeft ziekteverlof gekregen nadat er een lichte kwetsuur werd vastgesteld aan zijn rechterbeen, hetzelfde been waarmee hij een demonstrant stevig schopte.

Adviseur Erdogan op ziekteverlof 'met pijn aan het been'

De foto van de trappende adviseur van Erdogan ging de wereld rond © Reuters

Volgens informatie van een ziekenhuis in Ankara heeft Yusef Yerkel last van 'pijn bij het bewegen van een arm en een been en ondervindt hij problemen bij het wandelen', zo schrijft de Britse krant The Independent. Yerkel zelf wijt zijn verwondingen aan een val.

De schokkende beelden waarop te zien was hoe Erdogans adviseur in het stadje Soma een weerloos familielid van een dode mijnwerker schopte tijdens antiregeringsbetogingen gingen de wereld rond via de sociale media. De protesten kwamen er na de zware mijnramp waarbij meer dan 300 mijnwerkers om het leven kwamen.

Yekel bood later zijn excuses aan voor het incident dat hij omschreef als een vorm van zelfverdediging omdat de demonstrant hem eerst had aangevallen. Hij voegde er nog aan toe dat men geen conclusies over de volledigheid van de situatie kan trekken uit slechts één enkele foto.

Arrestaties

Ondertussen heeft de Turkse politie acht arrestaties verricht. Het gaat om leden van Soma Holding, de onderneming die de mijn uitbaat. Onder hen bevinden zich de voorzitter van het bestuur, Can Gürkan, de zoon van de eigenaar, Alp Gürkan en het ondernemingshoofd, Ramazan Dogru.

Volgens Soma Holding hebben de autoriteiten de mijn om de zes maanden gecontroleerd. Tijdens de laatste controle in maart zouden geen onregelmatigheden zijn vastgesteld. De regering schuift echter alle verantwoordelijkheid voor het ongeluk van zich af.

Lees meer over:

Onze partners