Advies in Nederland: maximum 25 per uur op fietspaden

06/01/15 om 23:15 - Bijgewerkt op 07/01/15 om 00:35

Op fietspaden moet een maximumsnelheid komen van hooguit 25 kilometer per uur. Dat adviseert het Nederlandse kenniscentrum op fietsgebied, het Fietsberaad, aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Advies in Nederland: maximum 25 per uur op fietspaden

© REUTERS

Aanleiding voor het advies is de opkomst van de speed pedelec, een elektrische fiets die ruim 40 kilometer per uur kan halen.

De snelle tweewieler is voor het Fietsberaad aanleiding om een maximumsnelheid in te voeren op brom- en fietspaden. Die is er in Nederland namelijk nog niet.

"De maximumsnelheid zou moeten gelden voor alle bestuurders die gebruik mogen maken van het (brom)fietspad, niet alleen de berijder van de speed pedelec, maar ook racefietsers en ligfietsers", aldus het Fietsberaad.

'Duidelijkheid'

Het kenniscentrum geeft toe dat handhaving van het maximum een "zwak punt" is. Het voordeel is echter dat de overheid zo wel een duidelijke norm stelt, vindt de organisatie.

De speed pedelec is voorzien van een krachtige elektromotor. Door mee te trappen kan de fietser er soms 45 kilometer per uur mee halen. De prijs van deze e-bikes varieert in Nederland van 2.100 tot ruim 4.000 euro. Het Fietsberaad vindt dat voor zo'n snelle fiets dezelfde snelheidslimieten moeten gelden als voor andere weggebruikers.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners