Advertentieoorlog tussen Bush en Trump maakt Republikeinse race nog woeliger

02/09/15 om 04:28 - Bijgewerkt om 04:28

Donald Trump jende de "Bush die zijn naam niet durft te vermelden" als "futloos" in het algemeen en als "zwak" inzake illegale migratie in het bijzonder. Jeb Bush sloeg terug, met een advertentie waarin Trump zijn liefde voor Hillary verkondigt en zich een voorstander noemt van abortusrechten en hogere belastingen. Waarna Trump een filmpje lanceerde van Jeb die zelf Hillary aanprijst.

Advertentieoorlog tussen Bush en Trump maakt Republikeinse race nog woeliger

Jeb Bush en Donald Trump, op 6 augustus, tijdens het eerste presidentieel debat © REUTERS

Het was lang de vraag in Republikeinse middens: waarom blijft Jeb Bush zo passief? Terwijl hij in alle peilingen wegzakt, en in de cruciale staat Iowa met 5 procent kiesintenties dicht bij vergetelheid komt, blijft hij maar klappen en porren van Donald Trump incasseren zonder zelf veel uit te delen. De stelling van zijn medestanders was: Bush wil de aanhang van Trump niet voor het hoofd stoten. Of: Bush wacht tot Trump als een pudding in mekaar zakt. Of: hij wil hem geen legitimiteit bezorgen door op hem te reageren. Of nog: Jeb is de spreekwoordelijke schildpad die kan wachten tot de hazen moe worden om hen over vele maanden voorbij te steken. Jeb zelf gebruikte de schildpadanalogie. Hij heeft ruim 100 miljoen dollar in zijn koffers die hem in staat stellen uitgeputte hazen in te halen.

Dure vrouwengezondheid

Dat van die schildpad was in Amerikaanse context en wellicht in alle contexten een foute vergelijking. Niemand kiest voor een schildpad als president.

En Bush blunderde ook op andere vlakken. In antwoord op het programmapunt van Trump, die zelfs in het land geboren baby's wil uitwijzen (die in principe het Amerikaans burgerschap hebben), gaf Bush aan dat het voornamelijk Aziaten zijn die speciaal voor een bevalling naar de VS afreizen om hun kind de Amerikaanse nationaliteit te bezorgen. Zijn uitspraak leidde tot boze reacties bij Aziatische Amerikanen. Of om maar te tonen dat hij tegen abortus was, en tegen Planned Parenthood dat abortussen organiseert, vroeg Bush zich af of er wel voor 500 miljoen dollar overheidsgeld aan "gezondheidsproblemen van vrouwen" moest worden besteed. Hij verontschuldigde zich korte tijd later.

Hij wist ook geen indruk te maken met zijn reactie op de migratieplannen van Trump, los van de baby's. Ja, hij verwees naar burgerrechten, en stelde vragen bij de haalbaarheid van Trumps voorstellen, maar in het beste geval bleef hij klinken als een halve boekhouder, en zijn voornaamste argument, eindeloos herhaald, was dat de plannen van Trump veel zouden kosten.

Geen enkele keer kreeg je het idee dat de echtgenoot van een Mexicaanse vrouw sprak, de vader van Spaanstalige kinderen, die zich diep geraakt voelde door wat Trump vertelde (dat is nochtans het geval, zeggen zijn medestanders).

Het rommelt intussen ook binnen de campagne van Bush. Drie topfondswervers van Bush namen om onbekende reden ontslag.

'Jeb!'

En Trump bleef maar prikken uitdelen, tijdens toespraken en in interviews. Hij noemt Bush systematisch "low-energy", of "a low-energy person", iemand die zich niet erg lijkt te vermaken tijdens de campagne en die steunt op veel geld van donoren die hem onvermijdelijk om wederdiensten zullen vragen. Hij hekelde het feit dat Bush campagne voert zonder zijn familienaam te gebruiken, met posters waarop alleen 'Jeb!' te zien is. Bovenal hakte Trump in op het standpunt over illegale migratie van Bush. Bush omschreef illegale immigratie ooit als "geen zwaar misdrijf" en eigenlijk "een daad van liefde".

Maandag greep het kamp van Trump die "daad van liefde" aan om Bush nog eens extra te jennen. Via Instagram werd die "daad van liefde" geplaatst boven foto's van een aantal "criminele illegalen", onder wie Juan Francisco Lopez-Sanchez, een Mexicaan die al vijf keer uit de VS gezet is en die twee maanden geleden op een pier in San Francisco Kate Steinle doodschoot. Of Lopez-Sanchez op haar mikte, dan wel lukraak schoot, is niet uitgemaakt.

In de advertentie mag Bush zijn uitleg doen over illegaliteit als liefde. Trump eindigt mete: "Vergeet liefde. Het is tijd voor harde maatregelen".

Pa Bush vs Dukakis

Met die advertentie verwees het kamp van Trump ook naar een advertentie van George Herbert Walker Bush, de vader van Jeb, die in 1988 zijn Democratische tegenstander Michael Dukakis onder spervuur had genomen over Willie Horton, een veroordeelde moordenaar die tijdens een weekendverlof een vrouw verkrachtte. Dukakis was ten tijde van de feiten gouverneur van Massachusetts, de staat waar Horton gedetineerd was. Hoewel Dukakis niet bij het toekennen van het verlof betrokken was, werd hij in de Bush-advertentie toch verantwoordelijk gesteld voor wat gebeurde.

Jeb Bush, die volgens medestanders de Trumpaanvallen onfair vindt, en die al enige tijd de wrevel over Trump voelt opborrelen, besloot terug te slaan.

Op 1 september, de dag na wat al wel "de zomer van Trump" is genoemd, kwam hij met een eigen anti-Trump-advertentie.

De advertentie, die gelanceerd werd onder de titel "De echte Donald Trump" toont beelden uit interviews met The Donald, waarin die aangeeft dat hij zijn hele leven in Manhattan heeft gewoond, "dus mijn standpunten zijn een beetje anders dan als ik in Iowa had gewoond", dat hij voor abortusrechten is, en voor extra belastingen op hoge inkomens, dat hij dikwijls meer gemeen heeft met Democraten dan met Republikeinen en dat hij Hillary en Bill heel fijne lui vindt.

De medestanders van Bush waren in de wolken dat hun man eindelijk terugslaat, maar andere Republikeinen waren het minder. Opnieuw werpt Bush zich op als "dé Republikein" die Trump verwijt dat hij geen echte partijvaste conservatief is. De meeste kiezers, blijkt uit peilingen, zijn echter dé Republikeinen en hun loze beloften zat - het zal hen worst wezen of Trump een echte Republikein is. Misschien helpt het Trump wel dat hij ervan beschuldigd wordt te links te zijn voor de conservatieven. Zijn migratiestandpunten hebben hem her en der het etiket extreemrechts opgeleverd.

Enkele uren na de Bush-poging sloeg Trump via opnieuw via Instagram terug. Hij toonde onder de titel 'No more Clintons or Bushes' een video waarin Jeb Hillary prijst, en waarin broer George W. Hillary zijn schoonzus noemt.

Eerder had Trump zich via Twitter afgevraagd of de "zwakke" aanval van Bush diens einde zou inluiden. Presidentskandidaten Rick Perry en Lindsey Graham zijn na aanvallen op Trump tot op de bodem van de peilingen gezakt.

Onze partners