Administratieve sancties voor VS-militairen die Artsen Zonder Grenzen bombardeerden

18/03/16 om 01:21 - Bijgewerkt om 01:21

De Amerikaanse militairen die betrokken waren bij het bombardement van een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Kunduz (Afghanistan) op 3 oktober 2015 krijgen administratieve sancties opgelegd.

Administratieve sancties voor VS-militairen die Artsen Zonder Grenzen bombardeerden

Een overlevende van het bombardement © REUTERS

Dat hebben Amerikaanse verantwoordelijken van Defensie gemeld.

Volgens die officiële bronnen gaat het om ruim tien militairen, die nu al administratieve sancties opgelegd kregen, of die in de toekomst zullen krijgen. Welke straffen die sancties inhouden, zal normaal gezien volgende week duidelijk worden, wanneer het Pentagon zijn onderzoeksrapport over het bombardement publiceert. De bronnen heeft geen kennis van strafrechtelijke procedures tegen de militairen.

Bij de aanval door een vliegtuig van de Amerikaanse Special Forces kwamen volgens Artsen Zonder Grenzen 42 mensen om het leven. President Barack Obama had zijn excuses aangeboden voor de dodelijke aanval en het Pentagon had beloofd dat er schadevergoedingen zouden volgen.

Geen onafhankelijk onderzoek

"De personen die van dichtbij betrokken waren bij het incident werden geschorst, en er werden administratieve sancties op poten gezet" tegen hen, aldus de woordvoerder van Centcom, het Amerikaanse commando in het Midden-Oosten. Hij voegt toe dat sommige betrokkenen geen operaties meer uitvoeren.

De administratieve sancties kunnen verschillende vormen krijgen, van een berisping via een brief tot een ontslag. Het Pentagon had na de aanval verklaard dat de aanval het gevolg was van een menselijke fout. Artsen Zonder Grenzen meent echter dat, naast de fouten die gebeurd zijn, ook het oorlogsrecht geschonden werd. De ngo heeft, zonder succes, opgeroepen tot een internationaal onafhankelijk onderzoek.

(Belga/RR)

Onze partners