Activist naar strafkamp voor kritiek op Olympische Winterspelen in Sotsji

24/02/14 om 18:42 - Bijgewerkt om 18:42

In Rusland is een activist naar een strafkamp afgevoerd omdat hij kritiek had op de Olympische Winterspelen in Sotsji, zo egt de ngo waarvan de man lid is.

Activist naar strafkamp voor kritiek op Olympische Winterspelen in Sotsji

© BELGA

De Russische autoriteiten hebben een milieuactivist overgebracht naar een strafkolonie. Volgens de ngo waarvan hij lid is, is de reden daarvoor zijn kritiek op de impact die de werken van de Olympische Winterspelen in Sotsji hadden op het milieu.

Geoloog Evgueni Vitichko werd in 2012 veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke gevangenisstraf, nadat hij een gat had gemaakt in de omheining van een residentieel appartement van een gouverneur. Eind 2013 werd zijn voorwaardelijke straf omgezet in een effectieve celstraf. Volgens het gerecht omdat hij de voorwaarden van zijn probatie niet nakwam, volgens Environmental Watch on North Caucasus (EWNC), de ngo waarvan hij lid is, omdat hij kritiek had geuit op de Winterspelen.

Vitichko tekende beroep aan tegen zijn veroordeling, maar een rechtbank in Krasnodar, in het zuid-oosten van Rusland, heeft zijn verzoek midden februari afgewezen. Hij werd er in voorhechtenis gehouden. Volgens EWNC werd Vitichko nu echter overgebracht naar een een werkkamp, waar hij zijn straf moet uitzitten. Twee andere EWNC-leden werden zondag, op de dag van de slotceremonie van de Winterspelen, in het Matsesta-disctrict van Sotsji opgepakt.

Lees meer over:

Onze partners