Actie in Mexico-Stad voor vermiste studenten

01/01/15 om 10:48 - Bijgewerkt om 10:48

In Mexico-Stad werd op oudejaarsavond vreedzaam actie gevoerd om opheldering te vragen over het lot van de 43 studenten die sinds september vermist zijn. 'Laten we onze verbondenheid en vastberadenheid tonen', zei president Enrique Pena Neto in een videoverklaring.

Actie in Mexico-Stad voor vermiste studenten

Portretten van de verdwenen studenten © Reuters

Familie, vrienden en sympathisanten van de 43 Mexicaanse studenten die sinds september verdwenen zijn, hebben de nieuwjaarsvieringen in Mexico-Stad aangegrepen om vreedzaam actie te voeren en opnieuw om opheldering te vragen over het lot van hun geliefden.

Er waren vanuit de zuidelijke deelstaat Guerrero, waar de studenten in de nacht van 26 op 27 september verdwenen, ongeveer 150 mensen afgezakt naar de hoofdstad. Ze trokken van het kantoor van de procureur-generaal naar de residentie van president Enrique Pena Neto, maar een politiemacht verhinderde dat ze daar al te dichtbij kwamen. "Dat maakt ons triest," verklaarde de moeder van een van de studenten, "want wij betogen vreedzaam en hebben nooit iemand kwaad gedaan. En dan is dit het antwoord van de regering."

'Verbondenheid tonen'

De manifestatie liep af zonder incidenten, verschillende deelnemers zeiden de nacht ter plaatse te willen doorbrengen. In een korte videoverklaring riep Pena Neto woensdagavond op tot kalmte. "Laten we, in de omstandigheden die we nu meemaken, nog maar eens onze verbondenheid tonen, onze mentale sterkte en de vastberadenheid van de Mexicanen", zei hij.

De studenten werden in de bewuste septembernacht brutaal aangepakt door corrupte politieagenten, die hen overgeleverd zouden hebben aan het drugskartel Guerreros Unidos. De burgemeester van de stad Iguala, waar de feiten zich voordeden, zou bij de zaak betrokken zijn. Er werd tot nog toe één lichaam teruggevonden en geïdentificeerd, wat weinig hoop geeft voor het lot van de 42 overige studenten. Sommige ouders denken echter dat hun kinderen nog in leven zijn en dat de Mexicaanse ordediensten weten waar ze zich bevinden. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners