'Achterdeur moet dicht, maar Schengen opzeggen zal probleem niet oplossen'

27/08/15 om 19:36 - Bijgewerkt om 19:46

'De achterdeur moet dicht, maar het Schengen-akkoord opzeggen zal het (vluchtelingen)probleem niet oplossen.' Dat zei vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans in het VRT journaal.

'Achterdeur moet dicht, maar Schengen opzeggen zal probleem niet oplossen'

© reuters

Europa moet preventief werken om te voorkomen dat de vluchtelingenstroom op gang komt. Dat zei vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. Ook moet er gewerkt worden aan 'meer middelen om mensen in de regio op te vangen en een eerlijke verdeling van mensen over de lidstaten'.

'We lossen dit samen op of we lossen het niet op'

Europa organiseert zelf al transporten, 'maar op veel te kleine schaal'. Daarnaast worden de Europese regels voor het registratiesysteem volgens Timmermans niet toegepast. 'Dan zou de ellende minder groot zijn. Zolang het asielbeleid niet overal hetzelfde is zullen mensensmokkelaars blijven smokkelen', aldus Timmermans.

'De landen moeten de regels toepassen zodat wij vanuit Europese Commissie kunnen helpen met hotspots, om vingerafdrukken te registreren. We lossen dit samen op of we lossen het niet op.'

Achterdeur moet dicht

'De achterdeur moet dicht, maar Schengen opzeggen zal het probleem niet oplossen', aldus Timmermans. 'De vluchtelingenstromen komen ook op gang buiten Schengen, dus dat heeft minder met Schengen te maken dan gedacht.' De vice-voorzitter hoopt in de komende maanden vooruitgang te boeken. 'De muur die Hongarije aan de grens gebouwd heeft om mensen buiten te houden, blijkt duidelijk niet te werken. Het blijkt een schijnoplossing te zijn.'

Al kan hij de Europese lidstaten niet dwingen tot solidariteit. 'We kunnen ze wel proberen overtuigen. Enkele landen zoals Frankrijk en Duitsland willen hier echt werk van maken, dit is een nijpend probleem. En voor complexe problemen zijn complexe oplossingen nodig.' (NSK)

Onze partners