Acht lijken uit Costa Concordia gehaald

22/02/12 om 18:00 - Bijgewerkt om 18:00

Bijna zes weken na de schipbreuk van de Costa Concordia hebben duikers acht lijken in het ondergelopen deel van het cruiseschip Costa Concordia gevonden.

Acht lijken uit Costa Concordia gehaald

© Reuters

Onder de doden zou zich het vijfjarige Italiaanse meisje Dayana Arlotti uit Rimini bevinden, wier lot in Italië met veel belangstelling werd gevolgd. Ze was samen met haar zieke vader William op cruisetocht. Hij behoort tot de vermisten.

Drie weken geleden hadden de reddingswerkers de zoektocht naar vermisten in het ondergelopen deel van het wrak officieel beëindigd. Reden daarvoor was de veiligheid van de duikers, die werkten aan het voor de helft volgelopen wrak. Er waren toen 32 doden en 17 vermisten.

Na een herziening van de verklaringen van overlevenden van de scheepsramp over het mogelijke verblijf van vermisten waren duikers toch weer op zoek gegaan.

Gevaar voor milieuramp geweken
Het leegpompen van de tanks van de Costa Concordia schiet ondertussen goed op. Twee derde van de 2380 kubieke meter brandstof, overwegend gevaarlijke zware olie, is overgepompt. Daarmee is het gevaar voor een grote olieramp in de Toscaanse archipel verminderd. De resterende olie zal in de komende weken weggepompt worden.

Daarna moet de rederij een plan voor het wegvoeren van het 290 meter lange schip voorleggen. Vraag is of het beschadigde en deels volgelopen schip na het oprichten in stukken moet gezaagd worden of in zijn geheel kan weggesleept worden.

7 bijkomende vervolgingen
Tegen kapitein Francesco Schettino (52) wordt sinds het ongeval meervoudige doodslag door nalatigheid, het veroorzaken van een schipbreuk en het verlaten van het schip voor alle passagiers waren geëvacueerd ten laste gelegd. Schettino staat onder huisarrest. Het schip met 4.200 mensen aan boord was op zijn nachtelijke tocht op 13 januari te dicht in de buurt van het eiland Giglio gekomen en was op de rotsen gelopen.

Zeven bijkomende personen zullen gerechtelijk vervolgd worden. Ze worden doodslag door nalatigheid, het veroorzaken van een schipbreuk en het ontbreken van communicatie met de maritieme autoriteiten ten laste gelegd, aldus de Italiaanse media.

Schadevergoeding
Een reeks van individuele en collectieve klachten tegen de rederij zijn aangekondigd. De rederij Costa Crociere heeft de passagiers een vast bedrag als schadevergoeding aangeboden. Een eerste datum voor het opslaan van bewijsmateriaal hebben de speurders vastgelegd op 3 maart. Daarbij gaat het om de tachograaf van het schip, die uitsluitsel over het verloop van het ongeval moet geven. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners