Abu Sayyaf eist bomaanslag op Filipijnen op: 14 doden

03/09/16 om 05:22 - Bijgewerkt om 08:28

Terreurorganisatie Abu Sayyaf heeft de bomaanslag opgeëist op een markt op de Filipijnen, waarbij 14 mensen om het leven kwamen.

Abu Sayyaf eist bomaanslag op Filipijnen op: 14 doden

Rodrigo Duterte in Davao © Belga Image

Abu Sayyaf-woordvoerder Abu Rami verklaarde dat de aanslag 'een oproep tot eenheid is aan alle strijders in het land', meldt de lokale televisiezender ABS-CBN op zijn website. Volgens de zender waarschuwde Rami voor meer aanslagen de komende dagen.

De bomaanslag op een markt in Davao, de thuisstad van president Rodrigo Duterte, kwam er nadat het leger een offensief startte tegen Abu Sayyaf op het eiland Jolo. Daarbij kwamen al 30 rebellen en 15 soldaten om het leven.

Wetteloosheid

Duterte, die op het moment van de aanslag in Davao was maar ongedeerd bleef, heeft zaterdag een 'toestand van wetteloosheid' uitgeroepen na de bomaanslag. Hij benadrukte dat dat niet overeenkomt met een staat van beleg, maar dat deze uitzonderingstoestand hem toelaat om operaties te leiden zoals hij dat wil. 'Ik kan zo soldaten opdragen om huiszoekingen te doen', zei hij.

Hoewel de aanslag is opgeëist door Abu Sayyaf, houden de autoriteiten er volgens Duterte rekening nog altijd mee dat drugsbendes erachter zitten. (Belga/KVDA)

Onze partners