ABC: 'IS-kalief verkrachtte Amerikaanse gijzelaar Kayla Mueller'

15/08/15 om 00:57 - Bijgewerkt om 01:17

De Amerikaanse tv-zender ABC meldt dat de zelfverklaarde kalief van Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi, herhaaldelijk de Amerikaanse gijzelaar Kayla Mueller verkrachtte. "Ze was zijn slavin".

ABC: 'IS-kalief verkrachtte Amerikaanse gijzelaar Kayla Mueller'

Kayla Mueller, op een ongedateerd foto die door de familie is vrijgegeven © BELGA

Kayla Mueller, die vrijdag 27 zou geworden zijn, verdween in augustus 2013 in de buurt van de Syrische stad Aleppo, waar ze een ziekenhuis had bezocht in de hoop van met vluchtelingen te kunnen werken De leiding van het ziekenhuis stuurde haar terug naar Turkije en onderweg naar de bus werd ze gekidnapt.

Ze werd, volgens bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten die ABC raadpleegde, getransporteerd naar de woning van Abu Sayyaf, een Tunesiër die verantwoordelijk was voor de olie- en gasinkomsten van IS. Ze zou daar zijn gebracht door de kalief zelf. Abu Sayyaf had in zijn huis ook enkele jezidi-slavinnen.

Abu Bakr al-Baghdadi

Abu Bakr al-Baghdadi © Belga Image

Raid

In mei voerde een VS-team een raid uit tegen het huis van Abu Sayyaf. De man zelf kwam om het leven, maar zijn echtgenote, Umm Sayyaf, werd gevangen genomen en enkele jezidi's werden bevrijd. Uit hun ondervraging, bevestigen aan ABC behalve bronnen bij de inlcihtingendiensten ook Carl Mueller, de vader van Kayla, dat de leider van IS, telkens als hij op bezoek kwam bij Sayyaf, de Amerikaanse gevangene verkrachtte.

'Respect en zachtheid'

"Ze vertelden ons dat hij haar gehuwd had", aldus Carl, "en we begrijpen nu wat dat betekent." Haar moeder, Marsha, zegt dat de getuigenissen van de jezidi-meisjes en van de echtgenote van de IS-topman op een andere versie wijzen: "Kayla trouwde niet met die man. Hij nam haar naar zijn kamer, hij misbruikte haar en toen ze terugkeerde, huilde ze". Volgens haar ouders, die zich ook baseren op wat leden van de inlichtingendiensten over de ondervragingen vertelden, werd Kayla behalve verkracht ook gemarteld. "Ze was eigendom van Baghdadi".

Deze versie spreekt eerdere geruchten tegen dat Mueller vrijwillig zou getrouwd zijn met een topfiguur van IS. Ze had in 2014, in een naar haar ouders gesmokkelde brief, geschreven dat ze met "groot respect en zachtheid" was behandeld.

Mueller kwam volgens IS in februari om het leven bij een bombardement.

(Belga/RR)

Onze partners