Abbas wil aansluiting bij Internationaal Strafhof

31/12/14 om 12:09 - Bijgewerkt om 12:09

De Palestijnse president Mahmoud Abbas gaat de aansluiting bij het Internationaal Strafhof (ICC) vragen. Eerder werd een resolutie tegen de Israëlische bezetting door de Verenigde Naties geweigerd.

Abbas wil aansluiting bij Internationaal Strafhof

Mahmoud Abbas © Reuters

De Palestijnse president Mahmoud Abbas gaat de aansluiting bij het Internationaal Strafhof (ICC) vragen. Dat zeiden Palestijnse verantwoordelijken. Eerder is een Palestijnse resolutie bij de Verenigde Naties - waarin Israël werd opgelegd binnen drie jaar de bezette gebieden te ontruimen - nog geweigerd. De islamitische beweging Hamas hekelde de mislukking van Abbas en beschuldigde hem ervan het beslissingsproces te hebben gemonopoliseerd.

Beschuldigen van oorlogsmisdaden

Een ondertekening van het Statuut van Rome, dat ten grondslag ligt van het ICC, zou de Palestijnen toelaten Israëlische verantwoordelijken te vervolgen voor de "oorlogsmisdaden" waarvan zij hen beschuldigen, onder meer op de Gazastrook. Dat Palestijnse gebied is getekend door drie oorlogen in zes jaar tijd.

De Palestijnse verantwoordelijken zeiden dat Abbas woensdag dat statuut zal tekenen, net als vijftien andere internationale conventies, enkele uren voor het begin van een vergadering van de Palestijnse leiding om 18u30 lokale tijd (17u30 Belgische tijd) in Ramallah, de zetel van de Palestijnse autoriteit op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Kritiek Hamas

Abbas zal er een toespraak geven, die op televisie te volgen zal zijn. "Het voornaamste onderwerp van de vergadering van de leiding zal de aansluiting bij verschillende internationale organisaties zijn, zoals het Internationaal Strafhof", zei hoofdbemiddelaar Saëb Erakat.

Hamas viel Abbas aan na de weigering van een Palestijnse resolutie bij de VN. Volgens de beweging "gijzelde" Abbas het Palestijnse beslissingsproces, aldus de woordvoerder Fawzi Barhoum in Gaza. (Belga/WB)

Onze partners