‘Abbas krijgt met erkenning Palestina duwtje in de rug’

Mahmoud Abbas © Reuters

Palestina werd erkend als waarnemend niet-lid van de VN. Halen ze een slag thuis, of zijn ze blij met een dode mus? Drie vragen aan Hubert Van Humbeeck, senior writer bij Knack.

Palestina is met een grote meerderheid verkozen tot waarnemend niet-lid van de Verenigde Naties, ondanks diplomatieke druk van Amerika en waarschuwingen van Israël. Palestijns president Mahmoud Abbas haalt zo een slag thuis.

De reactie van Israël bleef echter niet uit: als reactie op de erkenning heeft Israël ingestemd met de bouw van nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever, zo heeft de gezaghebbende krant Haaretz bericht.

Het gaat om 3.000 nieuwe woongelegenheden, schreef de krant op gezag van hoge regeringsambtenaren in Jeruzalem. Hiermee daagt de conservatieve en kolonisten welgezinde regering, bestaande uit extreemrechtse en ultrareligieuze partijen, van premier Benjamin Netanyahu de internationale gemeenschap uit.

Wat betekende de erkenning door de VN dan? Drie vragen aan Hubert Van Humbeeck, senior writer van Knack.

Zijn de Palestijnen blij met een dode mus?

Hubert Van Humbeeck: Niet noodzakelijk. Een Palestijnse staat is op deze manier een beetje dichterbij. Een volwaardig lidmaatschap van de Verenigde Naties zit er nog niet in, aangezien er daarvoor een meerderheid nodig is in de Veiligheidsraad waar de Verenigde Staten hun veto kunnen uitspreken. De Palestijnen kunnen nu wel proberen lid te worden van andere internationale instellingen, waar geen enkel land over een veto beschikt.

Op dit moment lijkt vooral belangrijk dat president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit met deze stemming een duwtje in de rug kreeg. Hij was door de recente gebeurtenissen in de Gazastrook op een zijspoor geraakt. Zijn ideologische tegenstander Hamas kwam als een morele winnaar uit het conflict met Israël. Terwijl eventuele vredesgesprekken toch in de eerste plaats met Abbas en zijn mensen moeten worden gevoerd.

138 landen stemden voor Palestina als waarnemend niet-lid van de VN, 9 waren tegen en 41 onthielden zich. Hoe komt het dat Palestina nog steeds zo zwaar in de problemen zit, als zoveel mensen de Palestijnse zaak genegen lijken te zijn?

Hubert Van Humbeeck: Die stemming engageert al die landen op dit moment tot weinig. Het is alsnog toch vooral een symbolisch gebaar en een waarschuwing aan het adres van Israël om weer serieus aan onderhandelen te denken. Het hielp wellicht dat de stemming zo kort kwam na de bommenregen in Gaza, en die menselijke ellende overal op televisie te zien was.

Het zou de Palestijnen helpen als ze eindelijk de rangen zouden sluiten en front vormen. Het is weinig waarschijnlijk dat Israël ooit met de ene groep Palestijnen over vrede praat, terwijl een andere groep Tel Aviv met raketten bedreigd.

Wat betekent dit voor het vredesproces tussen Palestina en Israël?

Hubert Van Humbeeck: Voor het vredesproces betekent dit op dit moment weinig. Israël liet alvast weten dat er, wat haar betreft, niets verandert. Het kan de volgende Israëlische regering alleen aansporen om misschien toch werk te maken van gesprekken. Wellicht maken de Israëliërs zich nog het meest bezorgd over een eventuele erkenning van de Palestijnse Autoriteit door het Internationaal Strafhof. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content