Abbas dient Palestijns verzoek tot lidmaatschap van VN in

23/09/11 om 18:43 - Bijgewerkt om 18:43

De Palestijnse president Mahmoed Abbas heeft vrijdag bij secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties officieel een verzoek tot opname van een Palestijnse staat bij de Volkerenorganisatie ingediend.

Abbas dient Palestijns verzoek tot lidmaatschap van VN in

© Epa

De 76-jarige Palestijnse leider verzocht ondanks alle diplomatieke druk het hoofd van de VN om een volwaardig lidmaatschap van de organisatie met zetel in New York.

Volgens de verdragen rond de VN is de secretaris-generaal de eerste beslissende instantie. Na hem moeten de Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering toestemmen.

Voor de Algemene Vergadering van de VN herhaalde Abbas dat het doel van het Palestijnse volk bestaat uit een eigen staat met de Westelijke Jordaanoever en Gaza, en met Jeruzalem als hoofdstad.

Hij voegde eraan toe dat zijn Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO en zijn volk geweld blijven afzweren en terrorisme in al zijn vormen veroordelen. De Palestijnen zien onderhandelingen als het belangrijkste middel voor bijlegging van het conflict.

Abbas zei dat de PLO bereid is naar de onderhandelingstafel terug te keren op basis van de internationale verdragen en bij een volledige stop op Israëlische nederzettingen.

"Wanneer wij onze nood tot op dit internationaal forum brengen, is dat onze erkenning van de diplomatieke en politieke wegen. (Het betekent) dat wij geen eenzijdige stappen willen zetten", zei Abbas.

Abbas vroeg Israël naar de onderhandelingstafel terug te keren om het conflict op te lossen. Hij zei ook de joodse staat niet te willen isoleren met zijn vraag tot erkenning als staat en lid van de VN. (Belga/TE)

Onze partners