Abaaoud en Thalys-aanvaller logeerden in zelfde hotel in Hongarije

13/11/16 om 11:31 - Bijgewerkt op 14/11/16 om 11:29

Abdelhamid Abaaoud, de coördinator van de aanslagen in Parijs, zou onderweg naar de Franse hoofdstad tot in Hongarije gereisd zijn met Ayoub El Khazzani, de dader van de mislukte aanslag op een een Thalystrein in 2015.

Abaaoud en Thalys-aanvaller logeerden in zelfde hotel in Hongarije

De Belgische Syriëstrijder Abdelhamid Abaaoud, die in Frankrijk overleed. © BelgaImage

Een en ander blijkt uit een rapport van het Centre d'analyse du terrorisme (CAT). De resultaten van de studie staan in het Amerikaanse tijdschrift Sentinel en werden zaterdag ook gepubliceerd door Le Monde. Abaaoud en El Khazzani verbleven samen in een hotel in Boedapest.

Volgens directeur van het CAT, Jean-Charles Brisard, besliste Abaaoud na de ontmanteling van de jihadistische cel in Verviers om 'zelf ter plaatse te komen' om 'coördinator op het terrein' te worden van de aanslagen van 13 november in Parijs. Hij reisde tot in Hongarije met El Khazzani en verbleef er samen met hem in hetzelfde hotel in Boedapest. Dat toont volgens Brisard an dat er een 'directe band' band bestaat tussen de Thalys-aanvaller en IS. Uit het rapport blijkt voorts dat El Khazzani vervolgens de trein nam naar Wenen, terwijl Abaaoud met de auto tot in Oostenrijk reisde. In het verleden werd in de media al gewag gemaakt van een band tussen beide.

Het rapport zegt ook dat tien jihadisten die betrokken waren bij de terreurdaden in Parijs en de aanslagen van 22 maart in Brussel, naar België werden gesmokkeld door een jeugdvriend van Abaaoud: Salah Abdeslam. Ze zouden naar ons land zijn gebracht met de wagen tijdens 'vier trajecten heen en terug tussen België en centraal-Europa'.

(Belga/SK)

Onze partners