Aartsvijanden zij aan zij: het verhaal achter de foto die niet gezien mocht worden

Ludo Bekkers
Ludo Bekkers Kunst- en fotografierecensent

6 juni 2014 werd niet alleen de herdenking van een historische ommekeer van de Tweede Wereldoorlog maar ook van een even historische maar ongewilde ontmoeting van twee presidentiële aartsvijanden.

Verzegeld: Poetin met een boze blik, Porochenko als een stoere bink, een minzame Merkel die naar de fotograaf wijst en president Hollande die nog vlug zijn veston dichtknoopt.
Verzegeld: Poetin met een boze blik, Porochenko als een stoere bink, een minzame Merkel die naar de fotograaf wijst en president Hollande die nog vlug zijn veston dichtknoopt. © Le Monde

Even terug in de tijd, 6 juni 2014. Naar aanleiding van de 70e verjaardag van de landing van de geallieerde troepen op de Normandische kust had de Franse president François Hollande de staatshoofden van de betrokken landen uitgenodigd op de daarbij horende plechtigheden. Samen met de Duitse kanselier Angela Merkel had hij daarbij, haast stiekem, een onvoorziene ontmoeting gepland met de Russische president Vladimir Poetin en de pas verkozen Oekraïense president Petro Porochenko, water en vuur omwille van de spanningen tussen beide landen. Die ontmoeting had plaats tijdens een lunch op het kasteel van Bénouville in de Calvados. Het kwartet vergaderde zo ongeveer vijftien minuten en van een vergelijk tussen de twee aartsrivalen was hoegenaamd geen sprake.

De groen uitgeslagen Poetin had er helemaal geen behoefte aan om op een foto gezien te worden met Porochenko omdat dat als een soort officiële erkenning zou kunnen geïnterpreteerd worden van diens verkiezingsoverwinning.

Voor de maaltijd nog moest beginnen dook onverwacht maar niet onvoorzien, zo bleek achteraf, de officiële fotograaf van het Elysée op, Stéphane Ruet, tot grote ergernis van de Russische president. Dat was niet voorzien riep hij uit maar ondertussen had kanselier Merkel, toen ze van de vergadertafel waren opgestaan, toch een teken gegeven aan de fotograaf en zorgde zij er voor dat het kwartet post vatte voor de tafel, zij aan zij, met de twee aartsvijanden netjes aan de uiterste zijde.

De groen uitgeslagen Poetin had er helemaal geen behoefte aan om op een foto gezien te worden met Porochenko omdat dat als een soort officiële erkenning zou kunnen geïnterpreteerd worden van diens verkiezingsoverwinning. En de daarbij horende ondersteuning van de breuk tussen beide landen.

Belangrijk voor de geschiedenis

Goed en wel, de foto werd genomen en mevrouw Merkel suste met te zeggen dat het om een foto ging die belangrijk zou worden voor de geschiedenis en daarmee ging Poetin akkoord. De 6e juni werd niet alleen de herdenking van een historische ommekeer van de Tweede Wereldoorlog maar ook van een even historische maar ongewilde ontmoeting van twee presidentiële aartsvijanden waaraan zowel van Franse als van Duitse zijde kort daarvoor heel wat diplomatieke démarches aan vooraf waren gegaan. Zowel de lunch als de foto waren opgezet om die onderhandelingen verder te stimuleren. Wat het heeft opgeleverd hebben de volgende maanden en jaren ons geleerd.

Wat is er ondertussen met de foto gebeurd? Ze is onmiddellijk verdwenen in de archieven van de Franse Presidenten onder verzegelde bewaring : datum 6 juni 2014, geregistreerd onder nummer 141522 maar stond nu, open bloot, in de Franse krant Le Monde van 26 augustus. Zo kon iedereen zien hoe Poetin met een boze blik, Porochenko als een stoere bink, een minzame Merkel die naar de fotograaf wijst en president Hollande die nog vlug zijn veston dichtknoopt. Achter hen twee hostessen (?) wier werk er op zit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content