Aardbeving Chili: minstens vijf doden, miljoen mensen geëvacueerd

17/09/15 om 06:56 - Bijgewerkt om 06:56

Bij de krachtige aardbeving voor de kust van Chili, zijn al minstens vijf doden geteld. Er werd een tsunami-alarm afgekondigd, waardoor zeker één miljoen mensen uit de kuststreek werden geëvacueerd. Het gaat om de zwaarste aardbeving in Chili in vijf jaar.

Aardbeving Chili: minstens vijf doden, miljoen mensen geëvacueerd

Mensen blijven op straat na een sterke beving in het Chileense Valparaiso. © AFP

De aardbeving had een kracht van 8,3 op de schaal van Richter. Sommige meteorologische diensten tekenden zelfs 8,4 op de schaal van Richter op. Presidente Michelle Bachelet zegt dat ze donderdag naar het zwaarst getroffen gebied zal afreizen.

Het epicentrum van de aardbeving lag 55 kilometer voor de Chileense kust, ter hoogte van de stad Illapel. Het gaat om de zwaarste aardbeving in Chili in vijf jaar. Meteen na de beving werd een tsunami-alarm afgekondigd voor de hele kustlijn, tot in Hawaï. Bewoners uit de kustgebieden werden opgeroepen om zich in veiligheid te brengen.

Onder meer de stad Coquimbo is getroffen door golven van vier meter hoog. Volgens de burgemeester staan grote delen van de stad onder water. In andere kuststeden zoals Valparaiso of Concon waren de golven minder hoog. In sommige gebieden zijn muren ingestort, straten kapot en is de stroom uitgevallen. De scholen in Chili blijven donderdag gesloten.

In februari 2010 werd het Latijns-Amerikaanse land getroffen door een beving van 8,8 op de schaal van Richter. Toen vielen er 520 doden. (Belga/NSK)

Onze partners