Aanvallen Boko Haram kostten 150 mensen het leven

13/01/15 om 02:48 - Bijgewerkt om 02:48

In en rond Baga, in het noordoosten van Nigeria, zijn bij aanvallen door de islamistische terreurorganisatie Boko Haram afgelopen week zeker 150 mensen omgekomen. Dat heeft de Nigeriaanse regering gezegd en ontkent daarmee eerdere berichten over 2.000 doden.

Aanvallen Boko Haram kostten 150 mensen het leven

© AFP

"Er zijn zonder twijfel vreselijke gewelddaden gepleegd door de terroristen jegens onschuldige Nigerianen in Baga", maar de berichten over een dermate hoge dodentol zijn het resultaat van "speculatie en vermoedens", zo liet het ministerie van Defensie in een verklaring weten. Onder de 150 doden bevinden zich volgens de autoriteiten ook heel wat terroristen.

Plaatselijke verantwoordelijken maken melding van talloze aanvallen van Boko Haram in de regio. De strijders zouden tientallen dorpen zijn binnengevallen, en duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen richting buurland Tsjaad, aldus de Verenigde Naties. Amnesty International heeft het over de ergste terreurdaden tot hiertoe.

De Nigeriaanse overheid stelt zich zoals gewoonlijk terughoudend op. In het verleden probeerden de autoriteiten steeds de aanvallen en de dodentol te minimaliseren.

(Belga)

Lees meer over:

Onze partners