Aanval op Libië ingezet

19/03/11 om 19:32 - Bijgewerkt om 19:32

De oorlog tussen de internationale gemeenschap en Libië is begonnen. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk voeren bombardementen uit op Libië.

Aanval op Libië ingezet

© Reuters

De oorlog tussen de internationale gemeenschap en Libië is begonnen. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk voeren bombardementen uit op Libië.

De Britse premier David Cameron heeft bevestigd dat een coalitie van westerse landen de oorlog tegen Libië heeft ingezet. Frankrijk heeft vanuit een gevechtsvliegtuig vier tanks in Benghazi gebombardeerd. Volgens een journalist van het persagentschap AFP ter plaatse bombarderen westerse vliegtuigen Tripoli. De bommen vallen volgens ooggetuigen vooral op stadsdelen waar militaire doelwitten liggen.

Een Amerikaanse oorlogsbodem vuurt kruisraketten af op doelwitten in Libië. Het Britse ministerie van defensie bevestigt dat Groot-Brittannië luchtafweerdoelen bestookt vanop een onderzeeër. David Cameron noemde de militaire interventie tegen Libië "noodzakelijk en juist".

Oorlog tegen Khadaffi

Het militaire ingrijpen van het westen begon met een initiatief van Frankrijk. Een Frans gevechtsvliegtuig heeft zaterdagnamiddag om 17.45 uur Belgische tijd als eerste het vuur geopend op een militair voertuig.

Meteen na de samenkomst van westerse en Arabische wereldleiders in Parijs liet de Franse president Nicolas Sarkozy weten dat Frankrijk in oorlog is met Khaddafi. Sarkozy zei dat Franse gevechtsvliegtuigen paraat stonden om Libië te bombarderen en om Libische burgers te beschermen.

"Woest op Sarkozy"

Deze namiddag voerden Franse toestellen al verkenningsvluchten uit. Dat gebeurde voordat de vergadering in Parijs ten einde was. Die vergadering - een initiatief van Sarkozy - zou volgens deelnemers een internationaal militair ingrijpen in Libië uitgesteld hebben. Een NAVO-diplomaat liet aan de New York Times weten dat verschillende wereldleiders woest zijn over het eigengereide optreden van Sarkozy.

Vloot onderweg

Bij het eerste bombardement werd een militaire vrachtwagen geraakt, volgens een woordvoerder van het Franse ministerie van Defensie. Volgens de Canadese premier Stephen Harper is ook een militaire vloot onderweg in de Middellandse Zee.

De aanval van Frankrijk volgt op een dag vol berichten over aanvallen van troepen van Khaddafi op de stad Benghazi. Ondanks het aangekondigde staakt-het-vuren zou het geweld gewoon doorgaan. Khaddafi zelf ontkende dat zijn leger nog actief was. Volgens hem werden zijn militairen aangevallen door rebellen en aanhangers van Al Qaida.

Belgische deelname

Na afloop van de top in Parijs zei premier Yves Leterme dat ons land F-16's en een mijnenveger ter beschikking stelt. Het Belgisch leger kan vanaf maandag deelnemen aan de oorlog.(EE)

Lees meer over:

Onze partners