Aanval met oorlogsgif zet relaties tussen het Westen en Rusland verder op scherp

© Reuters

Het is niet simpel om het hele Westen tegen ‘schurkenstaat’ Rusland op één lijn te krijgen.

Ze zijn het tegenwoordig vaker oneens dan eens met elkaar. Maar vorige week sprongen de leiders van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk elkaar snel bij in hun veroordeling van een aanval met zenuwgif op een voormalige Russische dubbelspion en zijn dochter in het Zuid-Engelse stadje Salisbury. Ze wezen Moskou met de vinger. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson gaf Vladimir Poetin zelfs persoonlijk de schuld van het voorval. Het tekent de toenemende wrevel in het Westen over de manier waarop Rusland vandaag in de wereld opereert.

Het is niet de eerste keer dat een Rus in Engeland met gif naar het leven wordt gestaan. Maar deze aanval komt na de poging van Russische internettrollen om het resultaat van verkiezingen in verschillende westerse landen te beïnvloeden. Er is de annexatie van de Krim en de door Rusland gestuurde oorlog in Oost-Oekraïne. Tegelijk is er weinig waardering voor de rol die Rusland in de burgeroorlog in Syrië speelt, aan de kant van president Bashar Al-Assad.

Het is niet simpel om het hele Westen tegen ‘schurkenstaat’ Rusland op één lijn te krijgen.

De Britten reageerden met een scherp diplomatiek signaal, maar dat raakt Moskou nauwelijks. Voor meer economische sancties is er weinig animo. Premier Theresa May moet rekening houden met de Britse belangen in Rusland zelf, zoals die van het olieconcern BP. In de VS is nog altijd niet duidelijk hoe de draden tussen het zakenimperium van de familie Trump en Moskou precies lopen. In Europa is Poetin, bijvoorbeeld, goed gezien bij de winnaars van recente verkiezingen in Italië en Oostenrijk. Rechtse, populistische partijen zoals Alternative für Deutschland en het Franse Front National kunnen op Russische steun rekenen, en de sympathie van de Hongaar Viktor Orban voor de krachtige politiek van Poetin is ook bekend. Het is niet simpel om het hele Westen tegen ‘schurkenstaat’ Rusland op één lijn te krijgen.

Een suggestie is dat de Britten Moskou alleen echt kunnen raken als ze achter het geld aangaan van de Russische miljardairs, die in chique Londense wijken een nieuwe thuishaven vonden – voor zichzelf en voor hun al dan niet legaal gewonnen centen. Tegen die lui optreden is delicaat. De eigenaar van de voetbalclub Chelsea, Roman Abramovitsj, speelt bijvoorbeeld geregeld tussenpersoon als er discreet met Poetin moet worden gepraat. Het is bovendien geweten dat veel van die Russen de kas van de Conservatieve Partij van May spekken. De premier staat ook zwak door de brexit. Aan het geld van de miljardairs zitten zou de toch al wankele positie van Londen als financieel centrum ondermijnen. En daarmee ook de positie van Theresa May zelf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content