Aanval F-16: 'Eerste niet-Amerikaans bombardement tegen IS' (De Crem)

06/10/14 om 08:04 - Bijgewerkt om 09:39

Een Belgische F-16 heeft een eerste aanval uitgevoerd tegen IS. Het gaat om het eerste niet-Amerikaanse bombardement in Irak, aldus minister van Defensie Pieter De Crem.

Aanval F-16: 'Eerste niet-Amerikaans bombardement tegen IS' (De Crem)

© Belga

De neutralisering van een "technical" voertuig van Islamitische Staat door een Belgische F-16 was het eerste niet-Amerikaanse bombardement in Irak "in deze setting". Dat heeft ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem bevestigd in De Ochtend.

Een Belgische F-16 heeft zondag een "een terroristisch element" dat de Iraakse veiligheidstroepen aanviel, beschoten met een gps-geleide bom. Volgens de CD&V-minister ging het om een pick-up waarvan de laadbak voorzien was van wapenmaterieel. "Er viel geen collaterale schade tegen burgers of gebouwen en het doelwit werd geneutraliseerd", luidde het op Radio 1. De operatie nam zeven uur in beslag.

Details over de activiteiten worden vanaf dinsdag aan het parlement bekendgemaakt. In de plenaire Kamer vindt dan immers de oprichting plaats van de bevoegde opvolgingscommissie, waarvan de leden de nodige informatie zullen krijgen. Ze zijn wel gebonden aan een geheimhoudingsplicht.

Verlenging

De resolutie van het parlement die groen licht gaf aan de deelname aan de internationale operatie tegen de extremistische beweging, voorziet dat de operatie een maand zou duren en dat er dan een evaluatie zou volgen, maar "we kunnen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat onze aanwezigheid in Irak zal worden verlengd", dixit De Crem.

De zes ontplooide Belgische F-16 gevechtstoestellen maken deel uit van de multinationale coalitie om de dreiging van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te bekampen. Hun opdracht omvat het verzekeren van luchtsteun, het verzamelen van tactische inlichtingen over de vijandelijke elementen en het neutraliseren van objectieven op de grond. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners