'Aantijgingen Trump tegenover regels Republikeinse partij zijn onterecht'

11/04/16 om 15:28 - Bijgewerkt om 15:28

De beschuldigingen van Amerikaans presidentskandidaat Donald Trump tegenover de 'corrupte' regels van de Republikeinse partij, kloppen niet becijferde NBC News.

'Aantijgingen Trump tegenover regels Republikeinse partij zijn onterecht'

© reuters

Zowel de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zelf als zijn nieuwe Conventiemanager Paul Manafort heeft zondag uitgehaald naar de regels van de Grand Ole Party (GOP) met betrekking tot het bekomen van afgevaardigden voor de nationale partijconventie die de uiteindelijke kandidaat voor het Witte Huis aanduidt. Volgens het kamp-Trump zet senator Ted Cruz die regels naar zijn hand of wordt hij er sowieso door bevoordeeld. NBC News becijferde echter dat de vastgoedmagnaat het meest profiteert van de regelgeving.

Op een verkiezingsmeeting in Rochester in de staat New York noemde Trump het systeem "corrupt". In een interview beschuldigde Manafort het kamp-Cruz van "Gestapo-tactieken" nadat de daar naar eigen zeggen beter georganiseerde senator de 34 afgevaardigden voor Colorado had binnengehaald via een serie conventies binnen die staat.

Ingewikkelde Amerikaanse kiessysteem

De aantijgingen komen er ook terwijl zich steeds meer het scenario ontvouwt dat geen enkele kandidaat op de Conventie de benodigde 1.237 afgevaardigden achter zich heeft en dus niet meer automatisch de nominatie op zak zal hebben. Bij zo een open conventie rijst dan de vraag hoe de toekenning van de nominatie zal plaatsvinden, met de nodige machinaties als gevolg.

In het ingewikkelde Amerikaanse kiessysteem wordt binnen de staten beslist hoe afgevaardigden worden toebedeeld, waarbij niet zelden de koploper wordt bevoordeeld.

Trump twee keer zoveel stemmen als Cruz?

Doorheen dit kluwen berekende NBC dat Trump nu 756 afgevaardigden achter zich heeft, of 45 procent van alle reeds bijeen te garen afgevaardigden. Daarbij wist hij 37 procent van het electoraat in alle primaries voor zich te winnen. Voor elk procentpunt van alle stemmen voor hem kreeg hij 1,22 procent van alle afgevaardigden, waarmee hij aan een bonus van 22 procent komt.

Cruz vergaarde 545 afgevaardigden of 32 procent van alle reeds vergaarde afgevaardigden, terwijl hij 28 procent van de kiezers achter zich kreeg. Hij komt aan 1,14 procent van de afgevaardigden voor elk procentpunt van de stemmen die hij kreeg, waarmee hij aan een bonus van 14 procent komt. Of acht procentpunt minder dan Trump.

Trump voerde zondag ook aan dat hij twee keer zoveel stemmen als Cruz heeft gekregen. Maar ook dit is niet correct, berekende NBC. De miljardair vergaarde 8.198.026 stemmen of 1,9 miljoen meer dan Cruz die op 6.263.574 stemmen strandt. (Belga/AVE)

Onze partners