Aantal ontvoerde journalisten verdubbeld in 2013

Journalist in Syrië © IMAGEGLOBE

Het afgelopen jaar zijn wereldwijd meer dan dubbel zoveel journalisten ontvoerd als in 2012. Dat blijkt uit de gepubliceerde jaarcijfers van de organisatie Reporters zonder Grenzen.

In 2013 zijn meer dan dubbel zoveel journalisten ontvoerd als in 2013. Dat meldt de organisatie Reporters zonder Grenzen. De stijging is voor een groot deel toe te schrijven aan de crisis in Syrië. Wel daalde het aantal omgekomen journalisten licht in vergelijking met 2012.

Syrië

In totaal zijn 87 journalisten ontvoerd in 2013, terwijl dat er 38 waren in 2012. De organisatie verduidelijkt dat 49 journalisten in Syrië zijn ontvoerd. De ontvoeringen zijn er volgens Reporters zonder Grenzen “systematisch van aard” geworden en schrikken vele verslaggevers af om te velde te trekken.

“Minstens 18 buitenlandse journalisten en 22 Syrische nieuwsmakers zijn momenteel ontvoerd of vermist”, klinkt het nog.

Minder dodelijke slachtoffers

Het aantal journalisten dat in 2013 bij het uitvoeren van hun werk is omgekomen, is in 2013 wel licht gedaald. In 2013 lieten 71 journalisten het leven, tegen 88 in 2012. Dat jaar was evenwel een “uitzonderlijk dodelijk” jaar, aldus Reporters zonder Grenzen. Het merendeel van de slachtoffers (96 procent) waren mannen en werkten voor gedrukte media (37 procent). In 2011 vielen er 67 dodelijke slachtoffers, in 2010 waren dat er 58 en in 2009 75.

De daling in 2013 wordt tenietgedaan door een toename van fysieke aanvallen en bedreigingen door onder meer veiligheidstroepen. Journalisten waren systematisch het doelwit van veiligheidspersoneel in Turkije, naar aanleiding van de protesten rond het Gezipark, en in kleinere mate ook in Oekraïne, met de recente protesten op het Onafhankelijkheidsplein (“Maidan”).

178 journalisten in gevangenis

Syrië, Somalië en Pakistan blijven tot de meest gevaarlijke landen behoren voor de media. Zo is 39 procent van de doden te betreuren in conflictgebieden zoals Syrië, Somalië, Mali, de Indiase provincie Chhattisgarh, de Pakistaanse provincie Baloetsjistan en de Russische republiek Dagestan.

Ook kwamen journalisten om bij bombardementen, door geweld van gewapende groepen die aan georganiseerde misdaad zijn gelinkt, islamistische milities, politieagenten en andere ordetroepen of nog op bevel van corrupte functionarissen.

Wereldwijd zitten momenteel 178 journalisten in de gevangenis, vooral in landen als China, Eritrea, Turkije, Iran en Syrië. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content