Aantal executies wereldwijd gestegen

Een executieruimte in Californië. © REUTERS

Wereldwijd steeg het aantal gekende executies met bijna 100. Irak, Iran en Saoedi-Arabië waren in 2013 verantwoordelijk voor 80 procent van alle executies, meldt Amnesty International.

Iran, Irak en Saoedi-Arabië waren in 2013 verantwoordelijk voor bijna 80 procent van het aantal gekende executies wereldwijd, dat met bijna 100 executies steeg tot 778 terechtstellingen. Dat meldt Amnesty International in een jaarlijks rapport over de doodstrafcijfers.

China blijft de onbetwiste koploper in het uitvoeren van de doodstraf met naar schatting duizenden executies per jaar. Maar bij gebrek aan betrouwbare gegevens, wordt het land echter niet opgenomen in de statistieken.

Belgische bedrijven

“Slechts een heel kleine groep landen is verantwoordelijk voor het merendeel van de wereldwijde executies” en voor de stijging ten opzichte van 2012, stelt Amnesty. De ngo schrijft dat afgelopen jaar in Iran en Irak respectievelijk minstens 369 en minstens 169 terechtstellingen plaatsvonden.

Saoedi-Arabië voerde minstens 79 keer de doodstraf uit. In dat laatste land zijn overigens onlangs nog tientallen Belgische bedrijven op handelsmissie geweest, onder leiding van prinses Astrid.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten daalde het aantal executies van 43 in 2012 tot 39 vorig jaar en met de afschaffing van de doodstraf in Maryland zijn er nu 18 Amerikaanse staten waar de doodstraf is opgeheven. Het land blijft evenwel vijfde inzake het aantal executies. Hoewel de situatie in een kleine groep landen dus heel zorgwekkend is, ziet Amnesty International op lange termijn wel een positieve trend richting afschaffing van de doodstraf.

Twintig jaar geleden voerden nog 37 landen de doodstraf uit, in 2013 was dat aantal gezakt tot 22 landen. “Amper negen landen (waaronder de VS, China en Saoedi-Arabië, nvdr.) voerden ononderbroken de doodstraf uit in de afgelopen vijf jaar”, aldus de ngo. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content