Aanslag voor Iraanse ambassade in Libanon: minstens 20 doden

19/11/13 om 10:10 - Bijgewerkt om 12:34

Minstens 20 mensen zijn om het leven gekomen bij een aanslag voor de ambassade van Iran in Beirut, de hoofdstad van Libanon. Het bloedbad houdt wellicht verband met het conflict in buurland Syrië.

Aanslag voor Iraanse ambassade in Libanon: minstens 20 doden

Aanslag op Iraanse ambassade in Libanon © ImageGlobe

Het Libanese staatspersagentschap NNA meldt dat het om een dubbele zelfmoordaanslag gaat. Eén kamikaze was te voet, de andere bevond zich in een wagen, zo luidt het. De Arabische nieuwszender Al-Jazeera kreeg van een veiligheidsbron te horen dat er mogelijk twee raketten op de sector zijn afgevuurd.

Op televisiebeelden zijn lijken en gewonden, vlammen en een zwarte rookpluim te zien. Veel andere gebouwen in de buurt zijn beschadigd.

Doden

Het exacte dodental is nog onduidelijk. De Arabische nieuwszender Al-Jazeera spreekt van 23 doden en 146 gewonden, een Libanese minister gewaagt van minstens 22 doden. Het NNA houdt het voorlopig op 20 doden en bijna 100 gewonden.

Onder de slachtoffers is volgens sommige berichten de culturele attaché van de diplomatieke vestiging. Sjeikh Ibrahim Ansari ging het ambassadegebouw binnen toen de knal zich voordeed. Hij raakte zwaargewond en overleed in een ziekenhuis.

Spanningen

De aanslag houdt wellicht verband met het conflict in Syrië, dat in Libanon voor verhoogde sektarische spanningen zorgt. Iran steunt de Libanese sjiitische partij Hezbollah, die strijders naar Syrië heeft gestuurd om er te vechten aan de zijde van de regeringstroepen van president Bashar al-Assad tegen de - overwegend soennitische - opstandelingen.

De Iraanse ambassade ligt in een zuidelijke sector van Beirut die als een bolwerk van Hezbollah wordt beschouwd.

Het is niet voor het eerst dat de Syrische burgeroorlog overslaat naar Libanon. In augustus vielen ook al in het zuiden van Beirut 16 doden bij een aanslag. Het conflict in Syrië doet de sektarische spanningen in Libanon oplopen.

Iran beschuldigt Israël ervan verantwoordelijk te zijn voor de bloedige aanslag.

Lees meer over:

Onze partners