Aanslag tegen Planned Parenthood: 'Ik ben een krijger voor de baby's'

10/12/15 om 00:36 - Bijgewerkt om 03:15

Robert Dear, de 57-jarige man die vorige maand 3 mensen doodschoot en 9 ernstig verwondde bij een aanslag tegen een vestiging van Planned Parenthood in Colorado Springs, erkent de feiten. "Ik ben schuldig. Ik ben een krijger voor de baby's".

Aanslag tegen Planned Parenthood: 'Ik ben een krijger voor de baby's'

Robert Lewis Dear, 57, tijdens zijn eerste zitting voor de rechtbank © REUTERS

Dat verklaarde hij tijdens zijn in beschuldiging stelling. "Ik ben schuldig. Er is geen proces. Ik ben een krijger voor de baby's. Laat het allemaal naar buiten komen. De waarheid."

Er worden Dear 179 zaken ten laste gelegd, waaronder meervoudige moord met voorbedachtheid. Terwijl de rechter overleg pleegde over de werkzaamheden en de kalender voorafgaand aan het proces, kwam Dear enkele keren tussen, soms roepend: "Kun je ook de baby's toevoegen die die dag gearborteerd zouden worden? Kun je dat aan de lijst toevoegen?" "Bescherm de baby's". "Je zult nooit weten wat ik in die kliniek heb gezien. Gruwelen. Baby's. Dat willen ze verborgen houden".

Verder ging hij ook te keer tegen zijn door de overheid toegewezen advocaat, Dan King, die eerder ook James Holmes heeft verdedigd, de man die een massamoord beging bij de première van een Batmanfilm in Aurora, ook in Colorado. "Weet je wie deze advocaat is?" vroeg Dear, "hij was de advocaat voor de Batman-schutter. Hij drogeerde die. En dat wil hij met mij ook doen. Ik wil hem niet meer ontmoeten". Holmes, die in augustus tot levenslang werd veroordeeld, zat tijdens zijn proces onder medicatie.

Dat hij nu zichzelf schuldig noemt, heeft geen juridische gevolgen. Pas over twee maanden moet hij officieel schuld of onschuld pleiten.

Beveiliging

Een zwaarbewapende Robert Lewis Dear drong op 27 november een centrum van Planned Parenthood binnen in Colorado Springs. Na een uren durende confrontatie met de politie gaf hij zich over. Maar ondertussen had hij wel 3 mensen gedood (waarbij één politieman) en 9 zwaargewonden gemaakt. Hij had in het centrum geschoten en ook op de parkeerruimte voor het gebouw. Het aantal slachtoffers zou wellicht veel hoger hebben gelegen als de beveiliging van het centrum hem niet had belet van kamer naar kamer te lopen. Hij kwam niet veel verder dan de ontvangstruimte waar de politie hem op veiligheidsbeelden kon volgen.

Anti-abortusvideo's

Planned Parenthood, officieel een door de overheid gesubsidieerde gezondheidsdienst voor vrouwen, die onder meer werkt rond voorbehoedsmiddelen en geslachtsziekten, is in de VS vooral controversieel omdat PP-klinieken abortussen uitvoeren (vooral voor minder gegoede vrouwen). Tijdens de zomer publiceerde een anti-abortusgroep clandestien opgenomen, bewerkte beelden van gesprekken met leidende figuren binnen PP waaruit moest blijken dat PP onderdelen van foetussen als onderzoeksmateriaal aan labo's verkoopt.

PP gaf in een reactie aan dat dergelijk materiaal, met instemming van de vrouw, inderdaad voor onderzoek kan worden gebruikt, maar dat de betaling beperkt blijft tot een vergoeding van de onkosten. Naar aanleiding van die beelden had de Republikeinse meerderheid in het parlement een vergeefse poging ondernomen om PP de jaarlijkse subsidie van 500 miljoen dollar te ontnemen.

Tijdens zijn ondervraging zou Dear naar die video-opnames hebben verwezen: "Geen baby-onderdelen meer", zei hij volgens eensluidende perslekken kort na de aanslag aan zijn ondervragers.

Tot zijn sessie voor de rechtbank was geen officieel motief voor de schietpartij bekend. Dear was volgens een van zijn drie ex-vrouwen zowel een overtuigd (en slecht, voegde ze toe) christen als een verwoed tegenstander van abortus. 20 jaar geleden had hij al deelgenomen aan een actie tegen PP, waarbij hij de sloten van een centrum had dichtgelijmd.

De openbare aanklager, Dan May, laat voorlopig in het midden of hij de doodstraf zal eisen.

Het wordt ook afwachten of Dear toerekeningsvatbaar wordt geacht, zijn advocaat bracht dat punt al ter sprake, en of hem naast de huidige beschuldigingen door de federale overheid terrorisme of een haatmisdrijf ten laste zal gelegd worden.

Onze partners