Aanslag synagoge Jeruzalem: 'heroïsche daad' kost 6 levens

18/11/14 om 07:53 - Bijgewerkt om 11:26

In een synagoge in Jeruzalem is een terroristische aanslag gepleegd door twee gewapende Palestijnen. Zij hebben zeker vier gelovigen gedood. Hamas spreekt van een 'heroïsche daad'.

Aanslag synagoge Jeruzalem: 'heroïsche daad' kost 6 levens

© EPA

In een synagoge in Jeruzalem is dinsdagochtend een terroristische aanslag gepleegd. Daarbij zouden twee gewapende Palestijnen in de synagoge de aanwezige mensen aangevallen hebben. Zij hebben zeker vier gelovigen gedood. Dat melden diverse Israëlische hulpdiensten. In een reactie heeft Hamas de aanslag al als een "heroïsche daad" omschreven.

Er zouden zes doden zijn, onder wie dus ook de twee daders. Er zijn ook 7 tot 13 gewonden. De bronnen spreken elkaar daarover tegen. Vijf gewonden zijn er, nog volgens de hulpdiensten, erg aan toe. De twee daders waren gewapend met een vuurwapen, bijlen en messen. Ze werden neergeschoten. De politie zoekt momenteel nog naar een derde dader, zo zegt VRT-radio.

De aanval gebeurde in een synagoge in de wijk Har Nof waar ultra-orthodoxe joden hadden verzameld voor het Shaharit-ochtendgebed, aldus politiewoordvoerder Micky Rosenfeld.

De Palestijnse extremisten van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) hebben aanslag opgeëist. "Deze daad is een vorm van verzet, die versterkt zal worden", klinkt het in een mededeling van de gewapende arm van de organisatie, de Abu-Ali-Mustafa-Brigades. De organisatie roept alle Palestijnse groeperingen op "samen verzet te plegen tegen de (Israëlische) bezetting".

Wraak

Radicale Palestijnse groeperingen, waaronder ook Hamas, hadden opgeroepen tot wraak nadat een Palestijnse buschauffeur zondag opgehangen werd teruggevonden in zijn bus, op een parkeerterrein in Jeruzalem. Volgens de politie pleegde de 32-jarige man zelfmoord en vonden Israëlische dokters geen bewijzen voor een misdaad tijdens de autopsie.

De familie van het slachtoffer zei echter dat niets erop wees dat hij zelfmoord wou plegen, en dat extremistische joden hem vermoord hebben. Buurtbewoners van de man gooiden maandag al met stenen naar de politie.

In zijn reactie had Hamas-woordvoerder Musjir al-Masri het vanuit Gaza over een "natuurlijke reactie".

Gemoederen verhit

Het is al enkele weken zeer onrustig in en rond Jeruzalem. Voornaamste twistpunt is de toegang tot de Tempelberg, die enkele weken lang ontzegd werd aan de moslims. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners