Aanslag San Bernardino: schutters oefenden zich dagen eerder op schietstand

07/12/15 om 22:42 - Bijgewerkt om 22:41

De daders van de terreuraanslag in San Bernardino waren volgens de Amerikaanse federale politiedienst FBI allebei al enige tijd geradicaliseerd. "We weten nog niet hoe het gebeurde en onder invloed van wie - dat onderzoeken we nog", zei FBI-onderdirecteur David Bowdich op een persconferentie.

Aanslag San Bernardino: schutters oefenden zich dagen eerder op schietstand

De schutters van San Bernardino, tijdens paspoortformaliteiten op de luchthaven van Chicago, in juli 2014, na hun vliegreis uit Saudi-Arabië. Het beeld werd door tv-zender ABC verspreid. © /

Volgens de FBI-topman zijn er nog altijd geen aanwijzingen dat de aanslag door een organisatie als de Islamitische Staat (IS) mede georganiseerd zou zijn.

Het echtpaar, Tashfeen Malik en Syed Rizwan Farook, had vorige week in de feestruimte van een sociale dienst in Zuid-Californië 14 mensen doodgeschoten, vooral collega's van Farook. De schutters werden enkele uren later door de politie opgespoord en kwamen om in een confrontatie met de politie.

19 pijpen

Bowdich zei dat beiden enkele dagen voor hun terreurdaad in de omgeving van Los Angeles op een schietstand hadden geoefend. Dat zou een bewijs kunnen zijn, dat hun actie uitvoerig was gepland. "Maar dat weten we niet", aldus Bowdich. "Dat wordt intensief onderzocht. We draaien elke steen om". De FBI verzamelde meer dan 320 mogelijke bewijsstukken. Daaronder 19 pijpen, waarvan in theorie bommen hadden kunnen gemaakt worden. 12 dergelijke buisbommen waren al in gereedheid gebracht. Er werden tot dusver 400 interviews afgenomen.

De bij het bloedbad gebruikte wapens werden tussen 2007 en 2012 op legale wijze gekocht, een deel door Syed Farook, een deel door een voormalige buurman.

De wapens werden wel op illegale wijze opgefokt.

Of er bij dit echtpaar iemand van buitenaf was die de radicalisering heeft veroorzaakt, weten we niet, aldus Bowdich. Het zou om zelfradicalisering kunnen gaan.

Autotechniek

De twee werden niet door de Amerikaanse inlichtingendiensten gevolgd, en voor zover bekend ook niet door buitenlandse inlichtingendiensten. Syed Farook werd geboren in de VS, Tashfeen Malik had de Pakistaanse nationaliteit, maar bracht grote delen van haar leven door in Saudi-Arabië.

Het echtpaar leidde volgens de buitenwacht, familie en buren, een normaal leven. In mei werd een dochter geboren. Syed, gezondheidsinspecteur, werd door buren vooral gezien terwijl hij aan auto's sleutelde.

(Belga/RR)

Onze partners