Aanslag Ouagadougou: wat weten? Minstens 28 doden, waaronder 3 daders - 6 Canadezen onder slachtoffers

16/01/16 om 08:58 - Bijgewerkt op 17/01/16 om 10:25

De aanslag in Ouagadougou, Burkina Faso, heeft aan minstens 28 mensen het leven gekost. Onder hen veel westerlingen. Een overzicht.

Aanslag Ouagadougou: wat weten? Minstens 28 doden, waaronder 3 daders - 6 Canadezen onder slachtoffers

Bij de terreuraanslag op het luxehotel Splendid in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou zijn 28 mensen om het leven gekomen. Onder hen zeker één Nederlander en twee Fransen. De Canadese premier Justin Trudeau heeft laten weten dat er ook zes Canadezen onder de slachtoffers zijn. Een 30-tal mensen raakte ook gewond. © BELGA

De aanslag in Ouagadougou, de hoofdstad van het Afrikaanse land Burkina Faso, heeft aan tenminste 28 mensen het leven gekost. Dat schrijft BBC. Sommige media gewagen van 29 doden. Belga doet dat op gezag van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid van Burkina Faso. 30 mensen raakten gewond. 126 mensen konden worden bevrijd uit de handen van de gijzelnemers.

Vanaf zondag gaat een nationale rouw van 72 uur in, als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanval op het hotel en restaurant in het centrum van de hoofdstad.

De dodentol van de terreuraanval op een hotel en een restaurant in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou is dus opgetrokken, met minstens één, misschien een tweede dode. Er is ook sprake van een dertigtal gewonden, zo meldde het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zaterdag in een nieuwe balans.

Merendeel slachtoffers was blank

De terroristen hadden het gemunt op een hotel dat vaak aangedaan wordt door buitenlanders. Het merendeel van de slachtoffers waren dan ook blanken, zo gaf een bron dicht bij het parket aan.

De nationaliteit van de slachtoffers:

  1. De Canadese premier meldde 6 Canadese slachtoffers
  2. Minstens 5 Burkinezen
  3. Parijs meldt 2 Franse slachtoffers
  4. Zwitserland meldt 2 Zwitserse slachtoffers
  5. Volgens Nederland viel er ook 1 Nederlands slachtoffer

"In de naam van alle Canadezen bieden we onze diepste medeleven aan de families, vrienden en collega's van alle mensen die gedood werden en een we wensen de mensen die gewond raakten een spoedig herstel toe", aldus de Canadese premier Justin Trudeau.

"We zijn diepbedroefd door deze harteloze gewelddaden op onschuldige burgers." De premier meldde ook dat Canada zijn hulp heeft aangeboden aan de Burkinese autoriteiten bij hun onderzoek naar "deze vreselijke misdaad".Volgens Buitenlandse Zaken in Brussel zijn er geen aanwijzingen voor Belgische slachtoffers.

Australisch koppel ontvoerd

Het koppel dat vrijdag ontvoerd werd in het noorden van Burkina Faso is afkomstig van Australië, en niet Oostenrijk zoals eerder gemeld werd. Dat meldde minister van Communicatie Rémi Dandjinou zaterdag.

Voordien had het ministerie van Binnenlandse Veiligheid gecommuniceerd dat het om twee Oostenrijkers ging. De ontvoering vond plaats in Baraboulé in het Burkinese deel van de Sahel, nabij Niger en Mali.

Het koppel woont sinds 1972 in de stad Djibo, zo meldt een inwoner van de stad aan het Franse persbureau AFP. De stad ligt in de buurt van Baraboulé. Een verantwoordelijke van Ansar Dine, een islamistische terreurgroep uit buurland Mali die gelieerd is aan Al Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM), de Noord-Afrikaanse afdeling van terreurnetwerk Al Qaeda, meldde aan het Franse persbureau AFP dat ze ontvoerd werden door jihadisten van "Het Emiraat van de Sahara".

Volgens specialisten is "l'Emirat du Sahara" de naam van een afdeling van AQIM die opereert in het noorden van Mali.

Zeer jonge daders

De drie daders werden inmiddels geïdentificeerd. Volgens getuigen waren de drie mannelijke jihadi's zeer jong, aldus minister Simon Compaoré. De aanslag werd opgeëist door Al Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM), de Noord-Afrikaanse tak van het terreurnetwerk Al Qaeda.

Overzicht van de aanslag:

- Minstens 28 doden

- Aanslag gericht op plekken popumair bij westerlingen

- Opgeëist door Al Qaeda in de Islamitische Maghreb

In Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, is een terroristische aanslag uitgevoerd door een vierkoppig team van Al Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM).

De aanval, gevolgd door een gijzeling in het Splendid Hotel, duurde zowat vijftien uur. Tien van de slachtoffers vielen in de ertegenover gelegen cafetariaCappuccino. Er zouden achttien nationaliteiten te vinden zijn onder de slachtoffers.

De aanval was gericht tegen het luxehotel Splendid Hotel en de ertegenover gelegen cafetaria Cappuccino. Deze plekken zijn gelegen in het centrum van de stad en zijn populair bij Westerse expats en toeristen.

Gijzelingsactie beëindigd door Burkinese en Franse troepen

ZaterdagochtendbestormdenBurkinese veiligheidstroepen in samenwerking met een 30-koppig Frans eliteteam het hotel en werden drie van de vier aanvallers gedood. De laatste verschanste zich in het nabijgelegen Yibis Hotel en zou kort daarop eveneens uitgeschakeld zijn door de veiligheidstroepen.

Andere bronnen zeggen dat de laatste terrorist nog niet gevonden werd, hetgeen de uitgebreide fouilleringen kan verklaren in de buurt van Avenue Nkrumah, waar de aanslag plaatsvond.

Tijdens een gelijktijdige nachtelijke aanval werd een Australisch koppel gekidnapt in het noorden van het land. Eerst werd gewag gemaakt van een Oostenrijks koppel.

Democratische transitie

De aanslag komt zeer slecht gelegen voor het West-Afrikaanse land, dat net een periode van transitie wist te bezegelen met een nieuw democratisch bewind.

Burkina Faso werd 27 jaar lang geregeerd door dictator Blaise Compaoré, die in oktober 2014 moest vluchten na een volksopstand.

In september 2015 werd een mislukte coup gepleegd tegen het transitieregime van Michel Kafando.

In november werd Roch Marc Christian Kaboré op democratische wijze tot president verkozen. Hij bestempelde de aanslag als 'laf en wreed', en claimde bovendien dat er twee vrouwelijke strijders bij de aanval betrokken waren. Dit wordt echter tegengesproken door Gilles Thibault, de Franse ambassadeur in Burkina Faso.

De avondklok die het transitieregime instelde, werd intussen uitgebreid en geldt nu van elf uur 's avonds tot zes uur 's morgens. Voorlopig werden behalve verscherpte wegcontroles nog geen nieuwe veiligheidsmaatregelen getroffen.

In de hoofdstad heerst verslagenheid en ongeloof. Burkina Faso kent geen noemenswaardige etnische spanningen. Het is voor de Burkinezen dan ook meer dan duidelijk dat de aanval van buitenaf gecoördineerd werd, meer dan waarschijnlijk in buurland Mali.

(Belga/SD)

Onze partners