Aanslag op krant Mohammedcartoons verijdeld

29/12/10 om 16:45 - Bijgewerkt om 16:45

Volgens de Deense inlichtingendienst wilden de verdachten de gebouwen van Jyllands-Posten in Kopenhagen bestormen met de bedoeling "zo veel mogelijk mensen te doden".

Aanslag op krant Mohammedcartoons verijdeld

© EPA

In Denemarken en Zweden zijn vijf terreurverdachten gearresteerd die plannen hadden om een aanslag te plegen op de Deense krant Jyllands-Posten. Die publiceerde in 2005 de omstreden cartoons van de islamitische profeet Mohammed. Dat hebben de Deense (PET) en Zweedse (Saepo) woensdag bekendgemaakt, melden internationale media. Vier mannen werden in Denemarken opgepakt en één in Zweden.

Doden

Volgens het hoofd van PET, Jakob Scharf, waren de verdachten van plan om de kantoren van Jyllands-Posten in Kopenhagen te bestormen met de bedoeling "er zo veel mogelijk mensen te doden".

Scharf omschreef de verdachten als militante moslims met internationale relaties. Het zou gaan om een 44-jarige Tunesiër, een 29-jarige Zweed van Libanese afkomst, een 30-jarige Zweed en een 26-jarige Irakees. In Zweden werd een 37-jarige Tunesiër opgepakt.

In een mededeling sprak de Deense minister van Justitie Lars Barfoed van de "ernstigste terroristische dreiging ooit in Denemarken".

De publicatie van de Mohammedcartoons in 2005 leidde tot protesten in verschillende islamitische landen.

Onze partners