Aanslag op kerk in Pakistan: zeker acht doden en tientallen gewonden

Soldaat op de getroffen kerk in Quetta © Belga Image

De daders slaagden er gelukkig niet in de hoofdbeuk van de kerk binnen te dringen.

Twee zelfmoordterroristen hebben zondag een kerk aangevallen in de Zuidwest-Pakistaanse stad Quetta, op het openblik dat die was volgelopen voor de zondagdienst. Ze doodden daarbij minstens acht mensen, volgens officiële bronnen. Tientallen mensen liepen verwondingen op, zeker zes onder hen zijn er erg aan toe.

Explosievengordel

Minstens 400 mensen waren aanwezig in de methodistische kerk in de zwaar beveiligde zone in het centrum van de stad, aldus de politie. De daders slaagden er echter niet in de hoofdbeuk van de kerk binnen te dringen. Een van hen werd door de veiligheidstroepen aan de ingang doodgeschoten, de tweede ontstak zijn explosievengordel in het gebouw, maar niet in de hoofdbeuk, zei politiecommissaris Moazzam Jah Ansari.

‘We hebben speciale veiligheidsmaatregelen voor religieuze ontmoetingsplaatsen, in het bijzonder voor kerken. Dat heeft er vandaag voor gezorgd dat we zoveel waardevolle levens hebben gered.’

Opgeëist

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) eiste de aanslag op via haar persbureau Amaq. De spreekbuis van de IS meldde op het internet dat twee aanvallers van de IS de kerk hadden bestormd. De echtheid van het bericht kon nog niet achterhaald worden, maar het werd verspreid via de gebruikelijke IS-kanalen.

Quetta is de hoofdstad van Beloetsjistan, de grootste provincie van Pakistan, die aan Afghanistan en Iran grenst. De voorbije jaren werden er wel vaker aanslagen gepleegd vanuit verschillende politieke hoek door zowel islamistische extremisten als nationalisten.

Partner Content