Live Aanslag Nice: Franse regering: 'Nog geen link tussen dader en terreurorganisaties' - Na het verdriet, ook de woede - 18 mensen nog in levensgevaar

15/07/16 om 00:50 - Bijgewerkt op 18/07/16 om 17:00

In het onderzoek naar de aanslag in Nice zijn zeven mensen opgepakt. Gebleken is ook dat de dader meermaals op verkenning ging met de vrachtwagen. Volg het hier LIVE.

Aanslag Nice: Franse regering: 'Nog geen link tussen dader en terreurorganisaties' - Na het verdriet, ook de woede - 18 mensen nog in levensgevaar

© AFP

 1. 1De cijfers: 84 doden, onder wie 10 kinderen. 202 gewonden
 2. 2Zeven mensen zijn opgepakt in het onderzoek
 • Fedactio: "Verdeeldheid tussen Turken is nog nooit zo groot geweest"

  Fedactio, een Turkse vereniging die bij de Gülen-beweging hoort, roept op tot dialoog tussen hun aanhangers en die van Turks president Recep Tayyip Erdogan. "Er wordt niet nuchter nagedacht", klaagt woordvoerder Bahattin Koçak.

  Na de mislukte staatsgreep van vrijdag in Turkije wijst Erdogan naar Fetullah Gülen, een Turkse liberale islamitische denker, als verantwoordelijke. "Die tendens is al langer aan de gang. De Gülen-beweging wordt allerlei zaken verweten, tot zelfs terrorisme, maar nooit wordt iets bewezen", aldus Koçak.

  Hij betreurt dat de staatsgreep in hun schoenen geschoven wordt. "Meer zelfs, de democratie is absoluut heilig voor ons. Wij zijn dus honderd procent tegen eender welke staatsgreep".

  "De verdeeldheid op politiek vlak is dan ook nog nooit zo groot geweest", zegt Koçak. "Ofwel ben je voor Erdogan, ofwel ben je een staatsvijand. Wij willen niets liever dan in dialoog treden met de aanhangers van Erdogan, maar dat is gewoon niet mogelijk. De andere kant wil niet luisteren, ook al willen wij verzoenen."

 • Immense massa houdt minuut stilte voor slachtoffers aanslag Nice

  Duizenden mensen zijn vanmiddag afgezakt naar de Promenade des Anglais om de slachtoffers van de aanslag in Nice te herdenken met een minuut stilte.

  Mensenmassa op Promenade des Anglais houdt een minuut stilte.

  Mensenmassa op Promenade des Anglais houdt een minuut stilte. © AFP

 • Jasper Van Loy

  Persconferentie

  De Parijse procureur François Molins geeft maandagnamiddag om 16.30 uur een persconferentie over de stand van zaken in het onderzoek naar de aanslag van Nice. Dat meldt Belga. Het Openbaar Ministerie in Parijs is centraal voor alle gevallen van terreur in het land bevoegd en heeft derhalve ook het onderzoek van de aanslag van Nice naar zich toegetrokken.

 • Simon Demeulemeester

  Sarkozy hekelt antiterreurbeleid van Franse regering

  De Franse oud-president Nicolas Sarkozy heeft de regering in Parijs na de aanslag van Nice van laksheid in de strijd tegen het terrorisme beschuldigd. "Ik durf zeggen dat niet alles gedaan werd wat in de voorbije 18 maanden (sinds de aanslag op de redactie van het satirisch weekblad Charlie Hebdo) gedaan had moeten worden", zei Sarkozy in een interview zondagavond op de televisiezender TF1. De partijleider van de conservatieve Republikeinen eiste onder andere een beter toezicht op mensen die als geradicaliseerd worden beschouwd.

  Premier Manuel Valls en minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve menen echter dat tot dusver nog geen enkele regering zoveel heeft gedaan voor de strijd tegen het terrorisme als de huidige. Sinds 2013 zijn in Frankrijk zestien aanslagen verijdeld. Op de Franse nationale feestdag was een man donderdag met een vrachtwagen in een massa mensen gereden op de Boulevard des Anglais in Nice en had daarbij 84 mensen gedood. Deze nieuwe aanslag heeft de discussie in Frankrijk over de juiste strijdmiddelen tegen de terreur weer aangescherpt.

 • Simon Demeulemeester

  'Onderzoek toont nog geen link tussen dader en terreurorganisaties'

  In het lopend onderzoek is voorlopig nog geen link gevonden tussen de moordenaar van Nice, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, en "terroristische netwerken", meer bepaald de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) die het bloedbad heeft opgeëist. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve maandagmorgen verklaard op RTL-radio.

  "De modus operandi is duidelijk ontleend aan wat Daesh (een Arabisch acroniem voor IS) voor ogen heeft. Er kan niet uitgesloten worden dat een onevenwichtig en erg gewelddadige (...) persoon door een snelle radicalisering werd gerekruteerd voor deze verschrikkelijke misdaad", sloot Cazeneuve een link ook niet uit.

  Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist, maar deed dat zonder daar bewijzen voor te geven. Het klonk dat de dader er een van hen was omdat hij hun ideeën deelde. Aangenomen wordt dat ze op een goedkope manier willen inpikken op deze aanslag.

 • Simon Demeulemeester

  Na het verdriet is er nu ook woede in Nice: 'Wij krijgen hier een burgeroorlog'

  Nice was synoniem met zon en zee, maar nu ook met de verschrikkingen van terreur. De Niçois maken zich zorgen over de toekomst en zijn vooral boos. 'Wij kunnen ons niet laten afslachten. Deze regering moet aftreden!'

  Reportage vanaf de Promenade des Anglais

  Een vrouw draagt bloemen met zich mee voor de herdenking van de slachtoffers van de aanslag in Nice.

  Een vrouw draagt bloemen met zich mee voor de herdenking van de slachtoffers van de aanslag in Nice. © Reuters

 • Katrin Swartenbroux

  Film 'Bastille Day' uit Franse zalen gehaald

  De actiefilm "Bastille Day" is niet meer te zien in de Franse bioscopen. De film, die afgelopen woensdag in Frankrijk uitkwam, gaat over de poging om een aanslag in Parijs te vermijden op de Franse nationale feestdag, in het Engels "Bastille Day" genoemd. Eén van de slogans van de film was "This year, they are the fireworks".

  Distributeur StudioCanal haalt de film nu uit roulatie bij onze zuiderburen uit respect voor de slachtoffers van de aanslag in Nice. Lees hier meer

  Filmposter 'Bastille Day'

  Filmposter 'Bastille Day' © -

 • Simon Demeulemeester

  Video: Toerisme krijgt klap na aanslag Nice

  Nice is met jaarlijks 12 miljoen passagiers op de luchthaven dé toeristische badstad van Frankrijk.

  De stad doet haar best om overeind te krabbelen maar de gevolgen van de aanslag zijn duidelijk voelbaar in de toeristische sector.

  Verschillende hotels en restaurants zijn wel open, maar ook voor de uitbaters is het vaak niet evident om te werken.

  Zo is ook Nicola De Cary, die als ober werkt in een strandbar aan de Promenade des Anglais nog zwaar onder de indruk. Hij liet donderdag tijdens de aanslag mensen schuilen in zijn restaurant.

 • Simon Demeulemeester

  Nog 18 mensen in levensgevaar

  Na de aanslag in Nice vechten 18 slachtoffers nog steeds voor hun leven. Dat heeft de Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine bekendgemaakt.

  85 mensen liggen nog in het ziekenhuis, 29 onder hen op de afdeling intensieve zorgen.

  In totaal vielen donderdagavond 84 doden en raakten zowat 200 mensen gewonden.

 • Simon Demeulemeester

  Ex-vrouw van dader opnieuw vrij

  Na de aanslag in Nice is de ex-vrouw van de Tunesische dader Mohamed Lahouaiej-Bouhlel (31) weer vrijgelaten. Dat zeggen bronnen bij justitie.

  De vrouw werd vrijdag opgepakt. Zaterdag pakte de politie enkele mannen op, zondag een vrouw en een man. In haar eerste verhoren zou de ex van Bouhlel verklaard hebben dat haar vroegere man, die nog niet bekendstond als islamist, op korte tijd geradicaliseerd was.

 • Simon Demeulemeester

  Dader sms'te: 'Stuur meer wapens'

  Mohamed Bouhlel, de dader van de aanslag in Nice, stuurde vlak voor de aanslag een sms waarin hij om extra wapens vraagt. Dat meldt VTM op gezag van het Franse BFMTV. De ontvanger van het bericht is niet bekend.

  'Amène plus d'armes, amènes en 5 à C,'stuurde hij om 22u27: 'Breng meer wapens, breng ze binnen 5 minuten naar C.'

  De ontvanger is onbekend, maar zou een van de zeven mensen zijn die aangehouden werden, aldus VTM.

 • Simon Demeulemeester

  Nog twee personen opgepakt: totaal op 7

  Er zijn zondag opnieuw twee mensen - een man en een vrouw - opgepakt en in voorlopige hechtenis geplaatst in het onderzoek naar de aanslag van Nice, waarbij donderdag minstens 84 doden vielen toen de dader met een vrachtwagen inreed op een massa mensen. Dat melden Franse gerechtelijke bronnen.

  Vijf personen - de ex van de dader en vier mannen uit zijn entourage - werden eerder al opgepakt en in voorlopige hechtenis geplaatst. IS heeft zaterdag de aanslag door Mohamed Lahouaiej-Bouhlel opgeëist.

 • Simon Demeulemeester

  Dader ging meermaals met vrachtwagen op verkenning

  De dader van de aanslag in Nice heeft de dagen voor 14 juli de Promenade des Anglais verkend met de vrachtwagen die uiteindelijk als moordwapen zou dienen. Volgens bronnen bij het onderzoek deed hij dat zowel op 12 als op 13 juli.

  Verschillende getuigen zouden intussen ook informatie gegeven hebben over de religieuze kant van Mohamed Lahouaiej-Bouhlel. Eerder raakte al bekend dat de dader bij de Franse autoriteiten helemaal niet bekendstond als een geradicaliseerde, maar wel met persoonlijke problemen kampte.

 • Kevin Van der Auwera

  Marine Le Pen eist ontslag van Bernard Cazeneuve

  De voorzitster van de extreemrechtse partij Front National vindt dat de minister van Binnenlandse Zaken na de aanslag in Nice niet langer kan aanblijven. 'In welk land ook ter wereld zou een minister bij zo een verschrikkelijke balans - 250 doden op achttien maanden - ontslag genomen hebben', zo verwijst ze naar de dodentol van de aanslagen in januari en november 2015 in Parijs en van 14 juli 2016 in Nice.

 • Kevin Van der Auwera

  Minister Cazeneuve: 'Dader is heel snel geradicaliseerd'

  De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, zegt dat 'het erop lijkt' dat de dader van de aanslag in Nice 'zeer snel geradicaliseerd' is. Hij zei daarnaast dat de aanslag in Nice 'een nieuw type aanslag' is, die 'aantoont hoe moeilijk de strijd tegen terrorisme is'.

  Mohamed Lahouaiej Bouhlel, een 31-jarige Tunesiër die in Nice woonde, was 'niet bekend bij de inlichtingendiensten, omdat hij zich in de loop der jaren niet onderscheiden had op vlak van veroordelingen, handelingen of een radicaal islamitische ideologie', zegt Caseneuve. 'Het lijkt erop dat hij heel snel geradicaliseerd is. Dat wijzen in elk geval de eerste elementen uit de getuigenissen van zijn omgeving uit'. Daarnaast wees Caseneuve zaterdag op de nieuwe modus operandi van de dader. 'Er werden geen zware wapens of explosieven gebruikt. Het trauma dat teweeggebracht wordt door de extreem gewelddadige manier waarop deze aanslag gepleegd is, raakt de Fransen daardoor diep.'

  Bernard Cazeneuve, Frans minister van Binnenlandse Zaken

  Bernard Cazeneuve, Frans minister van Binnenlandse Zaken © AFP

 • Simon Demeulemeester

  Islamitische Staat eist aanslag Nice op

  Islamitische Staat heeft de bloedige aanslag van donderdag in Nice opgeëist. De meldt het persagentschap Amaq, dat beschouwd wordt als de spreekbuis van de terreurbeweging, zaterdag.

  Bij de aanslag, waarbij een vrachtwagen inreed op de menigte op de Promenade des Anglais in Nice, vielen donderdagavond minstens 84 doden.

 • Simon Demeulemeester

  Vader van aanslagpleger: 'Hij was altijd alleen, altijd depressief'

  Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, de dader van de aanslag van donderdagavond in Nice waarbij minstens 84 doden vielen, had in het begin van de jaren 2000 een depressie en had geen link met religie. Dat zegt zijn vader, die hem als "altijd alleen, altijd depressief" beschrijft, in Tunesië aan persagentschap AFP. "Sinds hij vertrokken is naar Frankrijk, hebben we niets meer van hem gehoord", luidt het.

  "Van 2002 tot 2004 had hij problemen die geleid hebben tot een zenuwinzinking. Hij werd kwaad, hij schreeuwde en sloeg alles kapot wat hij vond", zegt Mohamed Mondher Lahouaiej-Bouhlel over zijn zoon. Hij werd ervoor behandeld met medicatie.

  Volgens de vader zou zijn zoon ook "geen enkele link met religie" hebben. "Hij bad niet, hij vastte niet, hij dronk alcohol en nam zelfs drugs", klinkt het. "Ook wij zijn geschokt over wat er is gebeurd."

  Mohamed Lahouaiej-Bouhlel werd op 31 januari 1985 geboren in Msaken, in de banlieue van Sousse. Hij was getrouwd met een Frans-Tunesische die in Nice woonde en had drie kinderen.

 • Simon Demeulemeester

  Aanslag Nice niet vermeld in IS-publicaties

  De berichten en publicaties vrijdag van terreurgroep Islamitische Staat (IS) maken geen melding van de aanslag in Nice. Bij die aanslag, waarbij een vrachtwagen inreed op de menigte op de Promenade des Anglais in Nice, vielen donderdagavond minstens 84 doden. Ook door het nieuwsagentschap Amaq - de spreekbuis van de terreurbeweging - en de jihadistische radio wordt met geen woord gerept over de tragedie.

  Ondanks de stilte van IS, hebben verschillende aanhangers van de terreurbeweging de aanslag gevierd, onder meer op de sociale media. Het is echter nog niet bevestigd dat de dader een geradicaliseerde moslim was.

  De Franse eerste minister Manuel Valls zei vrijdagavond nog dat de dader van de aanslag in Nice "zonder twijfel op de een of andere manier" gelinkt was aan radicaal-islamitische kringen, maar later op de avond kon minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve die link niet bevestigen.

 • Simon Demeulemeester

  Vier mensen opgepakt

  Na de aanslag donderdagavond in Nice, waarbij 84 mensen omkwamen nadat een 31-jarige Tunesiër met een vrachtwagen inreed op een mensenmassa, zijn vier mannen uit de entourage van de dader opgepakt en in voorlopige hechtenis geplaatst, melden Franse gerechtelijke bronnen.

  Vrijdag was de ex-vrouw van de verdachte al in voorlopige hechtenis geplaatst. Bij de vier mannen die onder voorlopige hechtenis zijn geplaatst, en waarvan de identiteit niet bekend is, werd één persoon vrijdag opgepakt en de drie anderen zaterdagochtend.

 • Naomi Skoutariotis

  "Dader zonder twijfel gelinkt aan islamistische kringen"

  De Franse eerste minister Manuel Valls zegt dat de dader van de aanslag in Nice "zonder twijfel op de een of andere manier" gelinkt was aan radicaal-islamitische kringen. Dat zei hij vrijdagavond in een interview op France 2. Volgens de Franse eerste minister hebben de veiligheidsdiensten geen fouten gemaakt bij de aanslag. Later op de avond zei minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve die link tussen de bestuurder van de vrachtwagen en het radicaal islamisme niet te kunnen bevestigen.

  "Ja, hij is een terrorist en we zullen achterhalen wie zijn medeplichtigen zijn", zei Valls. De Franse premier is er voorts van overtuigd dat "we deze oorlog tegen het terrorisme gaan winnen". "Het wordt een oorlog van lange adem, in het buitenland maar ook op ons grondgebied. De terroristen proberen ons te verdelen." "De laatste drie jaar zijn vijftien plannen om aanslagen te plegen, verijdeld", zei Valls over eventuele fouten door de veiligheidsdiensten. "In de lente nog werd een groot plan verijdeld.'

Onze partners