Aanslag marathon Boston: jury delibereert over 30 aanklachten

Dzhokhar Tsarnaev © Reuters
Rudi Rotthier

Het eerste deel van het process rond de aanslag tegen de marathon in Boston loopt op zijn einde. De jury is sinds dinsdag bijeen en moet beslissen of de jongste van twee broers schuldig is. Nadien wordt de strafmaat bepaald.

In het eerste luik moet de jury, die bestaat uit 7 vrouwen en 5 mannen, beslissen over 30 aanklachten, waarvan er, schrijft de Boston Globe, 17 de doodstraf kunnen opleveren. Na 7 uur beraadslaging dinsdag, en na twee vragen om precisering, trok de jury zich voor de nacht terug.

Bij de aanklachten zit onder meer het gebruik van een massavernietigingswapen en de moord op een politieagent.

Als de jury zich over de schuld heeft uitgesproken, volgt in het tweede luik de strafbepaling, waarbij de doodstraf tot de mogelijkheden behoort – van alle juryleden is vooraf bepaald dat ze geen principiële tegenstanders zijn van de doodstraf.

De slotpleidooien lagen in de lijn van het proces. De aanklagers konden wijzen op de gruwelijke aspecten van de aanslag die in april 2013 de aankomst van de marathon trof. Twee broers, Tamerlan (toen 26) en Dzhokhar Tsarnaev (nu 21), van Tsjetsjeense origine maar Amerikaanse staatsburgers, plaatsten elk een hogedrukpan gevuld met metaal langs de laatste rechte lijn van de marathon en brachten die vanop afstand tot ontploffing. Daarbij kwamen 3 mensen om het leven en vielen 260 gewonden, van wie er 17 ledematen verloren. Later schoten de broers ook nog een politieagent dood.

‘Bloeddorstig’

Adjunct-procureur Aloke Chakravarty wees erop dat de broers de VS wilden straffen met hun actie, en wraak wilden nemen voor acties tegen moslims. Dzhokhar had in de woonboot waarin hij vluchtte de redenen voor de aanval opgeschreven. Ook zijn computergegevens gaven blijk van ideologische gedrevenheid, en sympathie voor Al-Qaeda. Hij was een “koelbloedige, berekenende terrorist”, aldus de Chakravarty, een “bloeddorstige” jongeman die zijn bom, zo bewijzen surveillantiebeelden, op meters van een 8-jarig jongetje had geplaatst dat uiteindelijk zou omkomen.

De verdediging, bij monde van advocaat Judy Clarke, pleitte dan weer verzachtende omstandigheden. Hij had zijn bom niet bij het jongetje geplaatst, maar bij een boom. En hij was niet de hoofdschuldige. Tamerlan, die omkwam ten gevolge van politiekogels, maar ook omdat zijn vluchtende jongere broer over hem heen was gereden met een gestolen auto, was de leider en Dzhokhar de discipel. Het bommateriaal was besteld door Tamerlan, betoogde ze, onder meer op basis van vingerafdrukken. “We ontkennen niet dat Dzhokhar deelnam aan de gebeurtenissen”, aldus Clarke, “Maar zonder Tamerlan zouden ze niet gebeurd zijn”.

Volgens aanwezige journalisten heeft Dzhokhar tijdens zijn proces geen emotie getoond, behalve verveling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content