Aanslag marathon Boston: drie nieuwe verdachten

01/05/13 om 18:06 - Bijgewerkt om 18:06

In de Verenigde Staten zijn drie nieuwe verdachten gearresteerd in het onderzoek naar de aanslagen tijdens de marathon van Boston.

Aanslag marathon Boston: drie nieuwe verdachten

© Reuters

In de Verenigde Staten zijn drie nieuwe verdachten gearresteerd in het onderzoek naar de aanslagen tijdens de marathon van Boston. Dat maakte het politiedepartement van Boston woensdag via Twitter bekend.

De verdachten zijn Dias Kadyrbayev (19) en Azamat Tazahyakov (19), beiden afkomstig uit Kazachstan en met een studentenvisum in de VS, en de Amerikaan Robel Phillipos (19). De drie zijn op de universiteit van Massachusetts medestudenten van Dzhokhar Tsarnaev, de jongste van de twee broeres die verdacht worden van de aanslag op de marathon van Boston. Tamerlan Tsarnaev, de oudere broer, kwam om bij een schietpartij met de politie.

Kadyrbayev en Tazahyakov worden ervan verdacht dat ze enkele dagen na de aanslag een rugzak met lege vuurwerkhulzen en een laptop van Dzhokhar Tsarnaev lieten verdwijnen. Bij het maken van hun snelkookpanbommen zouden de Tsarnaevs buskruit uit vuurwerk gebruikt hebben.

Phillipos wordt aangewreven dat hij gelogen heeft tegen de FBI. Hij riskeert acht jaar gevangenisstraf. De twee Kazachse studenten kunnen tot vijf jaar achter de tralies krijgen. Alle drie de verdachten pleiten onschuldig.

Vuilnisbelt

Volgens de aanklacht zei Kadyrbayev dat hij vermoedde dat Tsarnaev bij de aanslag betrokken was toen hij de rugzak met de lege hulzen vond. Tsarnaev had hem een sms-bericht gestuurd dat luidde: "Ik sta op het punt om weg te gaan. Als je iets nodig hebt uit mijn kamer, pak het dan maar."

De drie ontdeden zich van de rugzak toen ze vernamen dat Tamerlan Tsarnaev gedood was. "We wilden niet dat Dzhokhar in de problemen zou komen", legden ze uit aan de politie. Die vond de rugzak terug op een vuilnisbelt.

Weduwe

De politie toonde in het onderzoek naar de aanslagen de afgelopen dagen ook belangstelling voor de 24-jarige Katherin Russell, de weduwe van Tamerlan Tsarnaev, nadat dna van de vrouw werd teruggevonden op een snelkookpan, die de daders transformeerden in een bom voor hun aanslagen.

Op 15 april kwamen bij de finish van de marathon drie mensen om bij twee bomaanslagen met snelkookpannen en spijkers. Er vielen meer dan 260 gewonden.

De twee verdachten Tamerlan Tsarnaev en Dzhokhar Tsarnaev, van origine uit Tsjetsjenië afkomstig, doodden tijdens een wilde achtervolging een politieagent. Tamerlan Tsarnaev (26) werd tijdens een vuurgevecht met de politie gedood, terwijl zijn jongere broer Dzhokhar Tsarnaev (19) kon ontsnappen. Hij werd enkele uren later zwaargewond gevat, en bevindt zich nu in het ziekenhuis van de gevangenis waar hij werd verhoord door de autoriteiten. (Belga/Reuters/BO/TV)

Onze partners