Aanslag Mali: 5 doden, onder wie Belg, parket opent onderzoek ter plaatse

Bamako, bij zonsondergang © BELGA

Bij een schietpartij in een restaurant in de Malinese hoofdstad Bamako zijn vijf mensen om het leven gekomen, onder wie een Belg en een Fransman. Het Belgische parket opent een onderzoek.

Het federaal parket opent een opsporingsonderzoek naar ‘het gewelddadig overlijden van een Belgische onderdaan’, die omkwam bij de aanslag in de Malinese hoofdstad Bamako. Dat meldt het parket.

‘Een federaal magistraat en twee politiemensen bevinden zich al in Mali in het kader van een werkbezoek aan de Belgische militaire troepen. Zij leggen op dit ogenblik contacten met de Malinese overheden om meer inlichtingen te verzamelen’, aldus het parket.

Het Belgische slachtoffer van de aanslag in Bamako werkte als veiligheidsofficier voor de Europese delegatie in Mali. Tijdens een gemeenschappelijke persverklaring hebben minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en de Europese hoge vertegenwoordigster Federica Mogherini de aanslag in de scherpste bewoordingen veroordeeld.

Belg werkte voor veiligheidsdienst EU

De Belg werkte sinds drie maanden voor de veiligheidsdienst van de delegatie van de Europese Unie in Mali.

Hij kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag om het leven bij een aanslag op een restaurant in de hoofdstad Bamako. De aanslag eiste vijf levens, onder wie ook dat van een Fransman. ‘We bieden ons medeleven aan familie en vrienden van de slachtoffers aan en we werken samen met de autoriteiten in Bamako om de daders op te sporen. Ik hoop dat dit de komende uren of dagen zal gebeuren’, zo verklaarde Reynders.

‘Het lijkt een terreuraanslag, maar we wachten op meer informatie’, aldus de vicepremier in de marge van een informele vergadering met de Europese buitenlandministers in de Letse hoofdstad Riga.

Ook Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid, betuigde haar medeleven aan ‘onze Belgische collega die sinds drie maanden in Bamako werkte voor de veiligheid van onze delegatie in Mali’.

De aanslag herinnert er volgens de Italiaanse aan dat Europa ‘gefocust moet blijven op het vredesproces in Mali en de strijd tegen terrorisme in de regio’. ‘Deze aanslag geeft ons nog meer kracht om deze uitdaging het hoofd te bieden’, voegde ze toe.

Twee verdachten opgepakt

Er zijn al twee verdachten opgepakt en ondervraagd. Van beiden werd identiteit noch nationaliteit meegedeeld. Volgens Malinese politiebronnen heeft het verhoor al ‘interessante’ informatie opgeleverd.

Balans: 3 dode Malinezen, 1 Fransman en 1 Belg gestorven, 8 gewonden onder wie 3 Zwitsers

Volgens een nieuwe balans zijn bij de aanslag drie Malinezen, een Fransman en een Belg om het leven gekomen. Eerder was er sprake van twee Malinese en drie Europese slachtoffers.

Het aantal gewonden blijft behouden op acht. Onder hen zouden drie Zwitsers zijn, van wie een vrouw er erg aan toe zou zijn. Dat meldt het Franse persagentschap AFP op basis van bronnen in het ziekenhuis.

La Terrasse

De aanslag zou zijn uitgevoerd door minstens één gewapende man, die het vuur opende in het bij expats populaire café-restaurant La Terrasse.

De schietpartij gebeurde kort na middernacht in het restaurant La Terrasse. Een gewapende man drong volgens Radio France International het restaurant binnen, stormde naar de eerste verdieping waar hij met een machinegeweer een Fransman doodde. Vervolgens verliet hij het restaurant, kroop in een klaarstaande, zwarte auto, die door een tweede man bestuurd werd. Het kwam tot een schietpartij met de politie, waarbij een Malinese politieagent het leven liet.

BBC spreekt over granaat

De BBC geeft een enigszins andere versie van de feiten.

Volgens de Britse nieuwsorganisatie, die een correspondent aan het restaurant heeft, vertellen getuigen dat de Belg om het leven kwam toen een granaat aan zijn auto ontplofte.

Een getuige, aldus nog de BBC, zegt dat hij vier mannen zag vertrekken in een auto en een vijfde op een motorfiets. Ze riepen ‘Alluha Akbar’ (‘God is Groot’) volgens die getuige.

Op het moment dat de BBC-correspondent ter plekke kwam, was er een indrukwekkende Franse troepenmacht in de buurt aanwezig.

Europeanen

Het restaurant, dat ook dansgelegenheid biedt, bevindt zich in de wijk van de paardenrenbaan, in een drukke straat in de Malinese hoofstad. Het is een pleisterplek voor Europeanen.

Over de reden voor de aanval, of de motieven en identiteit van de aanvallers of arrestanten is nog niets bekend. Ook de identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend.

Mali is al een hele poos onrustig. De regering wordt sinds enkele jaren door internationale, vooral Franse troepen ondersteund in haar strijd tegen toearegs en islamisten.

(Belga/RR/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content