Aanslag Libisch hotel: nu negen doden, diplomaten Qatar misschien het doelwit

28/01/15 om 02:09 - Bijgewerkt om 04:22

De aanslag tegen het Corinthia Hotel in de Libische hoofdstad Tripoli heeft nu officieel 9 slachtoffers gemaakt, waarvan 5 buitenlanders. De terroristen bliezen zich op op de 24ste verdieping, voorbehouden aan de diplomatieke vertegenwoordiging van Qatar.

Aanslag Libisch hotel: nu negen doden, diplomaten Qatar misschien het doelwit

Veiligheids- en hulpdiensten omsingelen het Corinthia Hotel in Tripoli, Libië. © AFP

De aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat.

Over wat er precies gebeurde, bestaat nog onduidelijkheid. Eerst werd een auto voor het hotel tot ontploffing gebracht. Vervolgens drongen een aantal gewapende mannen het hotel binnen, officieel drie maar de BBC gewaagt van vijf, die niet allen dood zouden zijn en van wie er één ondervraagd zou kunnen worden.

De aanvaller doodden tijdens een vele uren durende actie drie veiligheidsagenten en "zes buitenlandse gijzelaars", onder wie een Amerikaan en een Fransman. Hoe de gijzeling is verlopen, is onduidelijk.

Burgeroorlog

In de officiële versie, die door de woordvoerder van de veiligheidsdiensten in Tripoli werd verstrekt, trokken de terroristen (al dan niet met hun gijzelaars) naar de 24ste verdieping waar ze omsingeld werden en waar ze hun bommengordel tot ontploffing brachten. In deze versie zijn de drie aanvallers dood.

De diplomatieke vertegenwoordiging van Qatar was niet aanwezig. Qatar neemt deel aan de internationale coalitie tegen IS in Syrië en is als dusdanig een doelwit van IS.

De aanslag treft een land dat in burgeroorlog verkeert, met een islamitisch regime in Tripoli, en een officiële regering in het oosten van het land.

Sinds oktober heeft IS er voet aan de grond.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners