Aanslag Istanboel: een van slachtoffers wilde zoon bij IS weghalen

30/06/16 om 02:15 - Bijgewerkt om 02:18

In Tunesië draait de berichtgeving over de aanslag op de luchthaven in Istanboel voor een deel rond de dood van legerarts Fathi Bayoudh, die in Turkije was om zijn zoon terug te halen.

Aanslag Istanboel: een van slachtoffers wilde zoon bij IS weghalen

Fathi Bayoudh, op zijn Facebook-profielfoto © Facebook

Dat Fathi Bayoudh, legerarts en officier, één van de nu 42 dodelijke slachtoffers op de luchthaven van Istanboel was, heeft het Tunesische leger bevestigd.

Bayoudh was in Turkije om zijn zoon terug te halen naar Tunesië. De zoon was enkele maanden geleden met een vriendin naar Irak vertrokken, waar ze Islamitische Staat vervoegden. Zowel zoon als vriendin waren op het moment van hun vertrek studenten medische wetenschappen.

Ze waren in de loop van hun verblijf bij IS verhuisd van Irak naar Syrië, en de zoon was uiteindelijk door Turkse autoriteiten gearresteerd aan de grens met Syrië.

Vader Fathi Bayoudh reisde ettelijke keren naar Turkije om eerst zijn zoon ervan te overtuigen bij IS weg te gaan, en vervolgens om hem in Turkije vrij te krijgen.

3.500 Tunesiërs

Volgens The Huffington Post versie Maghreb was de vader erin geslaagd de zoon te overtuigen bij IS weg te gaan, waarna die zich bij de Turkse autoriteiten zou hebben aangemeld.

Dinsdagavond trok Bayoudh naar de luchthaven om zijn echtgenote op te wachten.

Het overlijden van de arts treft een bijzonder gevoelige snaar in Tunesië omdat vele ouders in het land gelijkaardige pogingen ondernemen. Tunesië is de grootste leverancier van buitenlandse strijders aan IS.

De officiële schatting is volgens The Guardian dat 3.500 Tunesiërs naar IS-gebied getrokken zijn. Officieuze schattingen gaan tot 6.000.

(RR)

Onze partners