Aanslag in Nantes: 'Chauffeur vroeg op voorhand vergeving'

24/12/14 om 02:27 - Bijgewerkt om 02:32

De man die maandagavond op een glühweinkraam inreed op de kerstmarkt van Nantes, en daarbij één jongeman doodde, had geen religieuze motieven. Dat maakte de procureur bekend. De chauffeur had in een schriftje op voorhand de slachtoffers om vergeving gevraagd.

Aanslag in Nantes: 'Chauffeur vroeg op voorhand vergeving'

Een agent bekijkt de bestelwagen, die middenin de markt tot stilstand is gekomen © Reuters

Dat meldt de krant Le Monde.

Een 25-jarige man die de markt bezocht, is bij de aanrijding om het leven gekomen. Vijf andere slachtoffers blijven in het ziekenhuis. Drie van hen, vrouwen, zijn zwaar gewond, maar zoals de chauffeur, niet in levensgevaar. De chauffeur had zichzelf na afloop van de actie met een mes verwond.

Volgens procureur Brigitte Lamy had de actie, waarbij de man met een bestelwagen inreed op een kerstmarkt, geen religieuze motieven (sommige omstanders hadden in de pers verklaard dat ze hem Allah Akbar hadden horen roepen, god is groot, maar daar is volgens de procureur niets van aan).

De chauffeur, een 37-jarige, alleenwonende tuinier, is nog niet ondervraagd kunnen worden.

Verward

De man had een schriftje in zijn auto, waarin volgens de procureur "op zijn minst verwarde uitspraken" te vinden zijn. Het gaat dan om "haat voor de samenleving", het "risico om door de geheime dienst gedood te worden", en ook de "klacht dat hij door zijn familie op het internet vernederd" werd.

De man kampte met alcoholverslaving en zou de voorbije weken "tekenen van verslechtering" en "onstabiliteit" getoond hebben.

Na de aanslag op de kerstmarkt, zijn de veiligheidsmaatregelen in Frankrijk verscherpt.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners