Aanslag Dallas: Schutter dood, wilde 'blanke mensen, liefst agenten' doden

08/07/16 om 06:23 - Bijgewerkt om 19:18

Bij een betoging tegen het recente politiegeweld in de VS zijn gisteren minstens 10 agenten neergeschoten, vijf van hen verloren daarbij het leven. De verdachte is dood, en viseerde blanke mensen, vooral politieagenten.

Aanslag Dallas: Schutter dood, wilde 'blanke mensen, liefst agenten' doden

© AFP

De doodgeschoten verdachte van de schietpartij op agenten in Dallas, is volgens de Amerikaanse media een 25-jarige man die in de Texaanse stad woonde. De verdachte heeft geen crimineel verleden. Voor zover bekend heeft hij ook geen banden met terroristische groeperingen. Er is nog geen officiële bevestiging van de identiteit. Nog volgens de Amerikaanse media wordt de politie van Dallas bij het onderzoek bijgestaan door agenten van de FBI.

De doodgeschoten verdachte had verklaard dat hij "blanke mensen", bij voorkeur politiemensen, wilde doodschieten. Dat heeft de politie vrijdag verklaard. De verdachte zei ook dat hij alleen gehandeld heeft.

De verdachte had een onderhandelaar van de politie verteld dat hij woedend was over de recente gevallen van dodelijk politiegeweld tegen zwarte burgers, zo werd nog meegedeeld.

Voor hij werd doodgeschoten, had de verdachte ook nog meegedeeld dat hij op eigen houtje handelde. Hij maakte naar eigen zeggen dus geen deel uit van een gewelddadige groepering, aldus politiechef David Brown.

De schutter had zich urenlang schuilgehouden in een garage in het centrum van de stad. Hij dreigde ermee nog meer agenten te doden en verschillende bommen, die verspreid waren over de stad, tot ontploffing te brengen. De ordediensten hebben daarop de stad twee keer doorzocht maar geen explosieven gevonden. Uiteindelijk werd de man door de politie gedood.

Gedood met een robot

Opvallend is dat daarbij gebruik werd gemaakt van een robot die explosieven bij zich had. Na urenlange onderhandelingen, die nergens op uitdraaiden, zag de politie geen andere mogelijkheid meer, zo beklemtoonde Brown. De politie heeft voor het verdere verloop van het onderzoek meteen ook een oproep gelanceerd aan de bevolking.

"We hebben jullie steun nodig om jullie te beschermende tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor deze tragische gebeurtenis", verklaarde de politiechef.

Protestmars

Na een protestmars tegen politiegeweld donderdagavond in Dallas werden politieagenten onder vuur genomen. Vijf agenten kwamen om het leven, zeven anderen raakten gewond. De politie kon twee verdachten, onder wie een vrouw, inrekenen.

Dallas zet Washington onder spanning

Dat de VS onder hoogspanning stond als gevolg van de schietpartij bleek in het Capitool in Washington. Dat werd vrijdag een tijdlang afgesloten. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Het parlementsgebouw werd rond 9.40 uur (lokale tijd) weer vrijgegeven.

De politie hield iedereen tegen die het gebouw, inclusief het bezoekerscentrum, wilde betreden. De medewerkers en bezoekers die al in het gebouw aanwezig waren, kregen de raad om "te schuilen en weg te blijven van ramen en deuren". Maar na nog geen half uur konden de normale activiteiten weer hervat worden. De beveiligingsmaatregelen werden genomen nadat de politie informatie had gekregen over een gewapende persoon die zich ter plaatse zou bevinden, zo schrijven lokale media. Maar de politie wilde geen verdere informatie geven over de reden van de "lockdown".

President Barack Obama, op de NAVO-top in Warschau, noemde dit incident 'een kwaadaardige, berekende en verwerpelijke aanval'. Obama heeft aan de burgemeester van Dallas, Mike Rowling, federale steun beloofd aan zijn stad. Ook de FBI is al betrokken bij het onderzoek naar de dodelijke gebeurtenissen in Dallas opdat "recht zal geschieden".

Volgens de Amerikaanse president ging het om een "berekende aanval op politieagenten terwijl ze hun werk deden tijdens een vredevolle betoging". Obama kon echter geen nieuwe informatie geven. Maar de president is "geschokt". "Nu gaat de focus uit naar het troosten van de families en nabestaanden van de slachtoffers." Maar Obama maakte al duidelijk dat er in de komende periode aandacht zal moeten gaan naar de wapenproblematiek in de Verenigde Staten.

Eerder deze week reageerde hij ook al op de dood van de twee zwarte mannen. 'Amerika heeft een probleem. This is not a black issue. Het is iets waar iedereen in dit land om zou moeten mee bezig zijn.'

De afgelopen jaren waren er al meerdere gevallen van jonge, zwarte mannen die zijn doodgeschoten door vaak blanke politieagenten.

Clinton en Trump schorten campagnes op

De twee Amerikaanse presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump hebben beslist om hun campagnemeetings van vrijdag te schrappen.

De (vermoedelijke) Democratische kandidate Hillary Clinton zou normaal gezien samen met huidig vicepresident Joe Biden afzakken naar Pennsylvania, in het oosten van de VS. "

Vanwege de tragische gebeurtenissen in Dallas, is het evenement met vicepresident Biden uitgesteld", zo meldt haar campagneteam.

Ook de medewerkers van de Republikeinse presidentskandidaat laten weten dat Donald Trump zijn voorziene bezoek aan Miami (Florida) heeft geschrapt. Ook daar wordt de schietpartij van Dallas als oorzaak aangehaald.

(Belga/JH/SD)

Onze partners