Aanslag Berlijn: ‘Amri stond al maanden op radar van veiligheidsdiensten’

Anis Amri © Belga Image

De Duitse veiligheidsdiensten beschikken al maanden over vage aanwijzingen dat de Tunesische terreurverdachte Anis Amri zich als kandidaat-zelfmoordterrorist heeft opgegeven, maar die volstonden niet voor een arrestatie. Dat schrijft het weekblad Der Spiegel.

De 24-jarige Anis Amri is de voortvluchtige hoofdverdachte van de aanslag met een vrachtwagen op de kerstmarkt van Berlijn, waarbij maandagavond twaalf doden en een vijftigtal gewonden vielen. De dag na de aanslag werd zijn portefeuille gevonden op de kerstmarkt en volgens verschillende Duitse media zijn op de deur aan de bestuurderszijde van de vrachtwagen en ook op het stuur zijn vingerafdrukken aangetroffen. Het Duitse federale parket heeft die informatie evenwel niet officieel bevestigd.

Kandidaat-kamikaze

Het gerenommeerde weekblad Der Spiegel schrijft nu dat het over informatie beschikt dat de veiligheidsdiensten Amri al maanden in het vizier hebben omwille van ‘alarmerende verklaringen’. Zo zijn er op basis van het onderzoek naar de communicatie van verscheidene haatpredikers vermoedens dat Amri zich had opgegeven als kandidaat-zelfmoordterrorist.

De verklaringen waren echter dermate onduidelijk dat ze niet volstonden voor een arrestatie, aldus nog Der Spiegel. Het weekblad meldt wel dat Amri ook bij een mannetje van de veiligheidsdiensten geïnformeerd zou hebben naar de aankoop van wapens.

Eerder had de Amerikaanse krant The New York Times al bericht dat de Amri minstens één keer had gecommuniceerd met de terreurorganisatie Islamitische Staat en ook op een Amerikaanse lijst met personen met een vliegverbod stond.

Oproep

Intussen heeft de moeder van Amri haar voortvluchtige zoon opgeroepen zich aan de autoriteiten over te geven. Eerder had de broer van de verdachte dit reeds gedaan. Er is een beloning van 100.000 euro beloofd voor wie de ‘gouden tip’ kan geven die de speurders naar Amri leidt.

In de Italiaanse pers wordt intussen de korte periode dat Amri school liep in Catania, Sicilië, onder loep gehouden. Zo meldt de krant La Stampa dat de Tunesiër al in de klas een ‘klimaat van angst’ wist te scheppen. De jonge man zou zich schuldig gemaakt hebben aan diefstal, slagen en verwondingen en dreigementen. Hij zou zelfs geprobeerd hebben het schoolgebouw in brand te steken. In oktober 2011 werd hij door de politie opgepakt.

Heropend

De Pakistaanse asielzoeker die korte tijd werd opgepakt maar weer werd vrijgelaten, krijgt bescherming van de Duitse politie uit schrik dat hij wordt aangevallen door groepen die tegen de islam of vluchtelingen zijn gekant. Dat maakte zijn familie bekend.

De kerstmarkt van Berlijn is vanochtend rond 11 uur heropend. Volgens de maatschappijen Schaustellerverband Berlin en AG City, die instaan voor de uitbating, is de beslissing genomen ‘in nauwe samenwerking’ met de autoriteiten. Uit respect zijn verlichtingen en muziekevenementen verboden. Er zullen twee gedenkplaten komen voor de slachtoffers.

Partner Content