Aanrijding militairen nabij Parijs: dit is wat we weten

09/08/17 om 10:07 - Bijgewerkt om 15:14

Bron: Belga

In Levallois-Perret, een voorstad van Parijs, is woendag omstreeks 8 uur een voertuig ingereden op militairen. Er vielen zes gewonden.

Aanrijding militairen nabij Parijs: dit is wat we weten

© AFP

De militairen van het 35e infanterieregiment van Belfort verlieten net hun kazerne toen ze doelbewust werden aangereden door een voertuig. Ze maken deel uit van de zogenaamde Operation Sentinelle, waarbij militairen ingezet worden om op straat te patrouilleren en belangrijke gebouwen, zoals synagoges en regeringsgebouwen, te bewaken. Drie militairen zijn er erg aan toe, maar niet in levensgevaar.

Dader

De dader sloeg op de vlucht, maar zijn auto werd rond 13.30 uur op de A16 tussen Boulogne-sur-Mer en Calais, ter hoogte van Marquise onderschept en de bestuurder opgepakt. Volgens BFMTV verliep die politie-actie, op een autosnelweg, 'bewogen'. Tijdens zijn vluchtpoging is de man, die niet bekend is bij de politie, ingereden op een of meerdere (politie)voertuigen. Volgens BFMTV maakte hij een beweging die kon wijzen op een wapen, en de politie opende daarop het vuur.

De man, die met een zwarte BMW reed, werd geraakt door vijf kogels en zou er erg aan toe zijn. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Er wordt nog nagegaan of de man, geboren in 1980, inderdaad de bestuurder is van de auto die woensdagochtend inreed op de militairen. Een gerechtelijke bron vermoedt alleszins van wel, 'omdat hij in de auto zat en heeft geprobeerd te vluchten'.

Onderzoek

De antiterreur-afdeling van het Parijse parket heeft een onderzoek geopend.

In een communiqué veroordeelde de Franse Defensieminister Florence Parly de aanrijding als 'een laffe daad'.

Delen

Het lopende onderzoek zal de motivaties van de dader bepalen, en de omstandigheden waarin hij heeft gehandeld

Florence Parly, minister van Defensie

'Het lopende onderzoek zal de motivaties van de dader bepalen, en de omstandigheden waarin hij heeft gehandeld', aldus nog Parly. De prefectuur van het departement Hauts-de-Seina had het ook over een 'doelbewuste daad'.

De aanval vond plaats voor een militaire kazerne in het centrum van Levallois-Perret. De burgemeester van Levallois-Perret, Patrick Balkany, noemt Levallois een 'kalme en veilige' voorstad waar 'nooit incidenten zijn'. Ter plaatse geldt een veiligheidszone. Tientallen agenten en militairen zijn in de buurt van de kazerne.

In het Élysée is sinds 9 uur een Defensieraad aan de gang, waaraan president Emmanuel Macron, zijn eerste minister Édouard Philippe, Binnenlandminister Gérard Colomb en Parly deelnemen.

Vier dagen terug was er nog een poging tot aanslag op andere soldaten die aan het patrouilleren waren in de buurt van de Eiffeltoren. In april werd een politieman doodgeschoten op de Champs-Elysées.

Lees meer over:

Onze partners