92% van de mensen leeft in te vuile lucht

27/09/16 om 09:47 - Bijgewerkt om 13:07

92% van de wereldbevolking leeft in een gebied waar de luchtkwaliteit niet voldoet aan de limieten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat blijkt uit een rapport dat dinsdag verschenen is.

92% van de mensen leeft in te vuile lucht

Luchtvervuiling blijft een mondiaal probleem. © iStockphoto

Om de luchtverontreiniging te bepalen, hanteert de WHO een norm van 10 microgram fijn stof per kubieke meter. Volgens het rapport woont 92% van de globale populatie in een gebied dat die norm overschrijdt.

Voor het onderzoek mat de WHO het aantal fijnstofdeeltjes met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer op 3000 plaatsen over de hele wereld. In die groep van deeltjes zitten vervuilende stoffen zoals sulfaat, nitraat en zwarte koolstof. Die dringen diep door in de longen en het cardiovasculaire systeem. Op die manier vormen ze een ernstig risico voor de volksgezondheid vormt.

Volgens de WHO, zijn ongeveer zes miljoen sterfgevallen per jaar gerelateerd aan luchtverontreiniging. Dr. Maria Neira, directeur van het departement Volksgezondheid van de WHO, is formeel: 'Er moet hoogdringend iets worden gedaan tegen luchtvervuiling. De oplossingen bestaan: duurzame transportsystemen, een beter afvalbeheer, huishoudens die meer hernieuwbare energie gebruiken en industrie die minder uitstoot.'(BELGA/JVL)

Onze partners